Vesti iz fudbala

Kadeti Srbije u polufinalu EP: Primili gol u 24. sekundi, pa iz kontre razoružali Austrijance

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.05.2024 20:55
Đorđe Ranković MN Press
Đorđe Ranković

Kadetska fudbalska selekcija Srbije pobedom nad Austrijom od 3:2 (2:1) plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva na Kipru! Šokantan početak, primljen gol u 24. sekundi, nije uticao na "orliće" koji su dobrom odbranom i perfektnim kontrama, preko Đorđa Rankovića i Mihajla Cvetkovića razoružali rivala i drugi put u poslednja tri šampionata ušli među četiri najbolje selekcije na Starom kontinentu. Srbija čeka rivala u polufinalu (nedelja), biće to bolji iz duela Portugalije i Poljske koji je na programu u četvrtak od 17.00 časova.

Nije moglo gore da počne za "orliće", jer su Austrijanci došli u vođstvo posle 24 sekunde! Adejenugure je izbegao ofsajd zamku i iskosa pogodio mrežu Jovanovića. Jeftin pogodak, potpuna dekocentracija na startu. Ali, kako je Srbija primila gol tako ga je i postigla. Maksimović i Cvetković su omogućili Đorđu Rankoviću da ostane sam na sedam-osam metara od gola i već od 4. minuta rezultat je bio 1:1.

Posle ova dva šokantna gola, malo ko je očekivao rovovsku bitku bez većih prilika na obe strane. Austrijanci su možda bili opasniji, ali nije Jovanović imao prilika da interveniše. A, onda je u 24. sekundi nadoknade prvog dela Makaimović je poslao dubinski pas ka Đorđu Rankoviću, usledio je maestralni dribling krilnog igrača Crvene zvezde, pa još precizniji udarac. Lopta se od stative odbila u mrežu za vođstvo Srbije na poluvremenu. Dva šuta, dva gola, fenomenalna realizacija "orlića".

Selektor Jovan Damjanović jako dobro je pripremio meč, znao je tačno kako će njegovi igrači odgovoriti na presing rivala, pa je u 55. minutu odigrana treća sjajna tranzicija, Mihajlo Cvetković je dobio loptu na 25 metara i lako matirao golmana za veliku prednost od 3:1. Veoma dobro je funkcionisala odbrana "orlića" sa golmanom Jovanovićem. Pritiskali su Austrijanci, pretili iz svih pozicija, ali kao i u meču sa Češkom u grupi, koncentracija je pala u 79. minutu pa je stasiti Adejenugure postigao lepo gol za 2:3 i uneo je neizvesnost u završniocu.

Ipak, "orlići" su uspeli da sačuvaju prednost i sa igračem manje jer je Uroš Đorđević pocrveneo u čletvrtom minutu nadoknade, pa će se zasluženo boriti za ulazak u veliko finale.

Srbija je igrala u sastavu: Jovanović - Bubanja, Milosavljević, Simić, Stojanović - Mladenović (od 56. U. Đorđević), Kostov, Vasilić (od 80. Damjanović) - Maksimović (od 68. Makević), Cvetković, Ranković (od 80. Kostić).

Danska je tek posle izvođenja penala (1:1) - 5:3 eliminisala Češku i biće rival u polufinalu pobedniku meča Italija - Engleska.