Vesti iz fudbala

EP za kadete: Srbija protiv Ukrajine krči put ka četvrtfinalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.05.2024 12:03
Andrija Maksimović, jedan od uzdanica selekcije Srbije MN Press
Andrija Maksimović, jedan od uzdanica selekcije Srbije

Kipar je epicentar najboljeg fudbala u konkurnciji kadeta (do 17 godina). Od danas do 5. juna odigraće se poslednji Evropski šampionat na kome će učestvovati 16 ekipa, jer se od narednog prvenstva u Albaniji format vraća na takmičenje osam najuspešnijih selekcija iz kvalifikacija, a Srbija ima ambicije da ponovi uspeh iz 2022. godine kada je izgubila u polufinalu od Holandije i to tek na penal ruletu.

Selektor Jovan Damjanović je sa igračima imao trnovit put do samog plasmana, ali ova generacije je odigrala najbolje kad je bilo najpotrebnije i pobedom nad Turskom vizirala pasoš za Kipar. Grupa A sa selekcijom domaćina, Češkom i Ukrajinom samo naizgled nije tako atraktivna kao recimo ona u D grupi gde će u borbi za prva dva mesta koja vode u četvrtfinale igrati Španija, Portugalija, Francuska i Engleska.

Međutim, "orlići", sastavljeni uglavnom od igrača Crvene zvezde, Čukaričkog i Partizana imaće šta da pokažu na Kipru, a današnji prvi duel sa Ukrajinom biće i najvažniji. Selektor Jurij Moroz doveo je veoma talentovan tim koji se prošetao u kvalifikacijama i u konkurenciji Slovačke, Švajcarske i Grčke pobeio sve rivale a nije primio gol! Artem Stepanov i Aleksandr Petrenko su članovi Bajera iz Leverkuzena, Dmitri Strilčuk i Bogdan Oličenko igraju za Bajern, Aleksandar Dragan je član Atalante, Bogdan Popov Empolija, Andre Vakuljuk igra za Benfiku, a Aleksandar Soroka za Gent. 

"Želimo da pokažemo da igramo dobar fudbal, da prezentujemo svoj stil koji nas odlikuje, da svi vide talenat naših igrača. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, moramo svakog da poštujemo, neće biti lakog rivala. Utakmice u kvalifikacijama pokazale su da umemo da igramo dobar fudbal. Ovaj turnir može nam doneti velike stvari, ali sada je fokus na prvom meču", rekao je selektor Srbije Jovan Damjanović.

Srbiju će na EP predsatavljati: golmani Vukašin Jovanović (Partizan), Vladan Čarapić, Marko Kandić (Čukarički), igrači Viktor Stojanović, Vuk Roganović, Veljko Milosavljević, Igor Bubanja, Aleksa Vasilić, Vasilije Kostov, Đorđe Ranković, Uroš Đorđević, Aleksa Damjanović, Andrija Maksimović (Crvena Zvezda), Relja Premović, Nikola Simić, Dušan Makević, Bogdan Kostić  (Partizan), Jovan Ćirić (Mladost Lučani), Uroš Đorđević (Grafičar), Mihajlo Cvetković, Stefan Mladenović (Čukarički).

EP za kadete

Ponedeljak

Grupa A

Srbija - Ukrajina 17.00
Kipar - Češka 19.30

Grupa B

Danska - Vels 17.00
Hrvatska - Austrija 19.30

Utorak

Grupa C

Slovačka - Švedska 17.00
Italija - Poljska 19.30

Grupa D

Španija - Portugalija 17.00
Francuska - Engleska 19.30