Vesti iz fudbala

Španija i Nemačka nastavili da grcaju kao u Kataru, manjak asova ili loša koncepcija?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.03.2023 14:04
Španija i Nemačka nastavili da grcaju kao u Kataru, manjak asova ili loša koncepcija? Tanjug/AP Photo/Scott Heppell

Španija i Nemačka su bili prilična razočarenja na Mundijalu u Kataru jer su bili ubrajani u krug potajnih favorita. Umesto lakog prolaska u nokaut fazu, Španci su porazom od Japana direktno sa SP izbacili Nemce, a zatim su i sami ispala od Maroka na penale.

Španija se rastala sa Luisom Enrikeom, Nemačka je ostala da veruje Hansiju Fliku do EURO 2024. godine čiji su domaćini pa ne igraju kvalifikacije. Luis de la Fuente je dobio poverenje da vodi Španiju i ako je suditi po porazu na "Hempdenu" u Škotskoj problemi nisu otišli zajedno sa Enrikeom.

"De la Fuenteov plan je propao čim je utakmica počela i nije bilo načina da se meč završi drugačije. Nije bilo ni plana A, ni B, ni C. I što je još gore, nije bilo odgovora igrača, sem Rodrijeve borbe, želje Sebaljosa i šuta Hoselua", kritikovala je novog selektora španska "Marka".

Pritom mu se spočitava da je delio minutažu igračima kao da još uvek vodi mladu selekciju Španije, a ne A selekciju u kvalifikacijama za EURO. Bez povređenog Pedrija, koji je jedini kreativni igrač "A" klase, Španija nema drugog fudbalera, kao što su bili nekad Ćavi i Iniesta, da gradi igru i iskoristi svu brzinu, pokretljivost i svojstva koja imaju ostali igrači. Drugi problem je centralni napadač, nemaju pravog špica sem Morate, a on nije "kiler".

"Poraz je bolan, analizirajući meč mislim da smo uradili dosta dobrih stvari da ubeležimo dobar rezultat. Jednostavno nas nije išlo. Zadržavam pozitivan stav, moramo mnogo da napredujemo, ali stav igrača je odličan i verujem da ćemo u budućnosti uraditi šta se od nas očekuje. Ostaje nam još šest mečeva u kvalifikacijama i moramo da ih dobijemo da bismo se plsirali na EURO", istakao je De La Fuente.

 

 

Nemačka je poražena od Belgije 3:2 u prijatelsjkoj utakmici, ali igra selekcije Hansija Flika je ponovo bila na udaru kritika.

"Hansi, ovo boli", napisao je "Bild" u svom stilu, posebno za izdanje u privh 45 minuta kada su gosti mogli da postignu bar četiri gola. Na to se nadovezao i Lotar Mateus sa komentarom:

"Kao da sam gledao ekipu koja je dve klase slabija od protivnika".

Stoji da je Flik podmladio tim, da ima poverenja u talentovane tinejdžere poput Musijale, ali isto tako treba reći da od Mundijala 2014. godine više nemaju velike asove. Pre svega nemaju golgetera klase Miroslava Klosea, niti igrače veznog reda kvaliteta Krosa, Švajnštajgera. Mogu Nemci da izrešetaju mrežu Jermenije, Lihtenštajna, ali nisu više ni među tri vodeće evropske sile. To pokazuju igre i rezultati u poslednjih godinu dana.

"Bili smo suzdržani, pasovni, dozvolili smo protivniku da izvrši presing i dođe do prednosti. Imali smo strast da se vratimo u igru, nismo imali dovoljno sreće da na kraju to isprati i rezult", istakao je Flik, koji se zahvalio navijačima za podršku.