Vesti iz fudbala

Portugalci za 22 minuta isprašili Luksemburg, Kristijano Ronaldo neumoljiv - 11 od 11 protiv ovog rivala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.03.2023 22:40
Portugalci za 22 minuta isprašili Luksemburg, Kristijano Ronaldo neumoljiv - 11 od 11 protiv ovog rivala Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Portugalija se raspucala pod palicom novog selektora Roberta Martineza, pa je očas posla, za samo 22 minuta postigla četiri gola iz isto toliko šuteva i rešila pitanje pobednika protiv Luksemburga 6:0 (4:0), u drugom kolu Grupe "J" kvalifikacija za EURO 2024. godine.

Da mu je Luksemburg jedan od omiljenih rivala, Kristijano Ronaldo je potvrdio već u 9. minutu. Bruno Fernadeš je centrirao na drugu stativu, Nuno Mendeš je glavom vratio loptu do Kristijana kome nije bilo teško da sa nekoliko metara ubaci loptu u mređu. Bio je to 121. gol slavnog napadača u dresu Portugalije, a jubilarni 10. protiv Luksemburga. Čak sedmi u poslednjih pet uzastopnih duela sa Luksemburžanima.

Plesali su Portugalci po kiši, Žoao Feliks je posle centaršuta Bernarda Silve lepim udarcem glavom povisio prednost, da bi asistent kod tog pogotka dva minuta kasnije takođe glavom poslao loptu iza leđa golmana na pas Palinje! Kad vide Kristijana igračima Luksemburga kao da se odseku noge, pa je vremešni as lako zatresao mrežu u 31. minutu za 122. gol za Portugaliju, a čak 11. protiv ovog rivala. 

U nastavku su Luksemburžani pokušali da poprave utisak, nisu uspeli da postignu, ali jesu da prime i peti pogodak. Otavio se upisao, nije i Leao jer mu je golman Moris u 85. minutu odbranio penal. Međutim, nije ga promašaj pokolebao, pa je posle slaloma zatresao mrežu u 89. minutu. I to za izjendačenje najubedljivije pobede nad Luksemburgom koju su još dva puta u istoriiji ispratili sa terena sa ovim rezultatom.

 

 

Bosna i Hercegovina je u veoma dobroj igri pobedila Island u Zenici, ali je bila neprepoznatljiva u Bratislavi i dozvolila je Slovačkoj da posle prvih 45 minuta ima prednost od 2:0 i da je do kraja meča lako i sačuva.

Slovačka je bila odlučna da popravi utisak posle razočaravajućeg starta protiv Luksemburga (0:0) i potpuno je nadigrala slabe goste. Zatajila je odbrana BiH, niko nije izašao u blok Robetu Maku koji je preciznim udarcem sa 17 metara zatresao mrežu Šehića. Koliko su gosti bili dekoncentrisani videlo se i u momentu kada je Hrvoje Miličević u pokušaju da vrati loptu golmanu umalo nije postigao autogol. Šehić je ipak stigao da izbaci loptu pre nego što je ušla u mrežu. Ipak, Slovaci su u 40. minutu preko Harslina uvećali prednost i opet mu niko nije "ušao u šut". Za BiH poražavajući podatak da nisu šutnuli ka golu rivala za 45 minuta.

BiH je popravila utisak u nastavku, ali nedovoljno da popravi i rezultat.

Kvalifikacije za EURO 2024.

Grupa J, drugo kolo

Lihtenštajn - Island 0:7 (0:2)
/Olafson 3, Haraldson 38, Gunarson 48, 68, 73 pen, Guđonsen 85, Elertson 87/

Luksemburg - Portugalija 0:6 (0:3)
/K. Ronaldo 9, 31, Žoao Feliks 16, Bernardo Silva 18, Otavio 77, Leao 89/

Slovačka - BiH 2:0 (2:0)
/Mak 13, Harslin 40/