Vesti iz fudbala

Istorijska pobeda Gruzije: Grčka pala nakon penala u Tbilisiju za prvo učešće na EP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.03.2024 20:49
Hviča Kvarachelija na utakmici Gruzija - Grčka Tanjug/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili
Hviča Kvarachelija na utakmici Gruzija - Grčka

Gruzija će po prvi put u istoriji učestvovati na Evropskom prvenstvu! Nikada pre Gruzini nisu uspeli da savladalju Grčku. Odigrali su ukupno devet utakmica, imali dva remija i čak sedam poraza, ali je 10 meč bio možda i najbitniji jer je Gruzija slavila protiv Grčke 4:2 (0:0) nakon boljeg izvođenja penala u baražu za plasman na prvenstvo Evrope. 

Izabranici Vilija Sanjola će na turniru u Nemačkoj igrati u grupi F sa Češkom, Portugal i Turskom. 

Meč je započeo bez većih šansi na obe strane, a prvi su pripretili Gruzini. Nijedna ekipa nije stvorila ozbiljnije šansi, ali je domaćin bio nešto bolji uz manji posed lopte. Ipak, na poluvreme se otišlo bez pogodaka.

U drugom delu igre je dominirala reprezentacija Grčke. Gruzija gotovo čitavo drugo poluvreme bila bez šuta na gol, dok Grci nisu stvorili neku bolju priliku, te je meč otišao u produžetke. Ni u dodatnih 30 minuta nije bilo golova, te je putnik za Evropsko prvenstvo odlučen nakon jedanaesteraca.

Već u prvoj seriji je Giorgi Mamardašvili odbranio penal Anastasios Bakasetasu, a Georges Mikautadze je promašio čitav gol u trećoj seriji za Gruziju. Tragičar je verovatno bio ipak Giorgos Jakumakis koji je u četvrtoj seriji takođe promašio čitav gol. Odlučujući jedanaesterac je pogodio Nika Kvekveskiri i odveo Gruziju na prvo Evropsko prvenstvo.

Koliko je trijumf značio navijačima pokazuju i slike nakon meča. Dogodila se prava invazija navijača koji su uletili na teren kako bi proslavili odlazak u Nemačku sa svojim miljenicima. Zaista istorijska noć u Tbilisiju.

 

 

 

Baraži UEFA Lige Nacija, finala

Gruzija - Grčka 4:2 (0:0) nakon penala
pobednik ide u Grupu F

Vels - Poljska 20.45 (AS1)
pobednik ide u Grupu D

Ukrajina - Island 20.45 (AS2)
pobednik ide u Grupu E