Vesti iz fudbala

Sve je spremno za spektakl na stadionu "Rajko Mitić", Crvena zvezda dočekuje Zenit

komentari (0)

Autor: Mira Milanović

22.03.2024 16:39
Fudbaleri Crvene zvezde spremni za duel sa Zenitom FK Crvena zvezda
Fudbaleri Crvene zvezde spremni za duel sa Zenitom

Na najvećem srpskom stadionu sprema se spektakl. Crvena zvezda u subotu od 19.00 časova (Arena Premium 1) dočekuje prijateljski Zenit. Uprava kluba iz Ljutice Bogdana odlučila je da ulaz na pomenuti meč bude besplatan, a kapije će biti otvorene od 16 časova. 

Crvena zvezda ulazi u ovaj duel kao lider domaćeg prvenstva sa 65 bodova. Na 26 utakmica izabranici Vladana Milojevića uspeli su da upišu 21 pobedu, dva puta su odigrali nerešeno i pretrpeli tri poraza, uz gol razliku od 67:22. Izabranici Vladana Milojevića se nalaze u zavidnoj formi ovog proleća, a najbolja potvrda jeste pobeda u prethodnom kolu kada je savladana ekipa kragujevačkog Radnički sa 5:0 na Marakani.

Takođe, Zenit je prvoplasirani tim u Premijer ligi Rusije sa 40 bodova, jednim više od Krasnodara. Na 20 mečeva ekipa iz Sankt Petersburga je trijumfovala na 12 susreta, a remizirala je na četiri meča i isto toliko puta bivala poražena. Gol razlika Zenita iznosi 39:18, iz čega se vidi da lider ruskog prvenstva ima najubojitiji napad u Rusiji. Sa druge strane Krasnodar ima jedan pogodak manje primljen od glavnog konkurenta za titulu u prvenstvu. Pred meč za Crvenom zvezdom, ekipa Sergeja Semaka je pobedila Dinamo iz Moskve na svom terenu sa 2:0 u okviru Kupa Rusije.

Crvena zvezda i Zenit su se prvi put sastali na zvaničnim susretima 16. septembra 2004. godine u okviru prvog kola Kupa UEFA. Rezultat u Rusiji je glasio 4:0 u korist domaćina, dok je revanš u Beogradu okončan sa 1:2, a prvi gol protiv Zenita za crveno-bele je postigao Marko Pantelić. Usledio je zatim duel odigran 2011. godine između mladih timova ova dva kluba, koji je završen sa 1:1. Tadašnji omladinac Zorica je bio jedini strelac za crveno-bele. 

U narednim mečevima prijateljskog karaktera odigran je i meč 2018. godine, koji je završen rezultatom 0:1 u korsit ruskog predstavnika. Pa potom je usledio meč u leto 2022. godine kada su crveno-beli gostovali u Sankt Peterburgu, a pretrpeli su poraz od 2:1 za vreme trenerskog mandata Dejana Stankovića. Katai je na asistneciju Ivanića jedini matirao Keržakova.

Pred Svetsko prvenstvo u Kataru crveno-beli su ponovo igrali protiv Zenita na “Gazprom Areni”, kada su igrači u plavoj opremi slavili sa 3:1, a mrežu ekipe iz Rusije zatresao je Ibrahim. Poslednja utakmica sa Zenitom je odigrana u okviru “Pari kupa” pred početek aktuelne sezone. Pobeda je pripala Crvenoj zvezdi, koja je slavila sa 2:1 zahvaljujući golovima Mirka Ivanića i Žana Filipa Krasoa.