Vesti iz fudbala

Braća Vilijams presudili Atletiko Madridu: Atletik Bilbao 40. put u finalu Kupa Kralja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.02.2024 23:36
Braća Niko i Injaki Vilijams Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos
Braća Niko i Injaki Vilijams

Atletik Bilbao je pobedio Atletiko Madrid 3:0 (2:0) u revanšu i plasirao se u finale Kupa Kralja u kome će 6. aprila u Sevilji igrati protiv Majorke.

Sanjaće Dijego Čolo Simeone, trener Madriđana braću Nika i Injakija Vilijamsa jer su njegovi igrači bili nemoćni pred udarnim tandemom Atletik-a, koji ih je mučio i na "Vandi Metropolitano" koji je takođe pripao Baskijcima (0:1). Rasturila su braća odbranu "jorgandžija" i trasirali su Bilbaou put u 40. finale Kupa Kralja u istoriji. Čekaju Baskijci na 24. trofej kupa od čak 40 godina, jer su posle podizanja pehara 1984. godine čak šest puta gubili finala.

Braća Niko i Injaki Vilijams su zajedničkim snagama eliminisali Barselonu, ali su u tandemu načeli mrežu Atletika već u 13. minutu. Niko je probio po levoj strani, centrirao na drugu stativu odakle je Injaki volej udarcem postigao efektan pogodak sa desetak metara.

 

 

Braća su, u izmenjenim ulogama kreirao veliku šansu u 27. minutu. Sada je Injaki prošao po desnoj strani, pronašao na suprotnoj brata Nika koji je sa 13-14 meara šutirao pored gola.

Probudio se malo i Atletiko, ali Anhel Korea nije imao svoje veče, upropastio je dve lepe prilike, a onda je Jan Oblak opet stradao od braće Vilijams u 42. minutu. Grešku defanzivaca gostiju na 35 metara od gola, domaćin je iskoristio na najbolji način. Injaki je sjajno prošao po desnoj strani, pronašao Nika koji je sa pet metara postavio nogu za vođstvo od 2:0. 

 

 

Nastavak meča je kasnio jer je nekom navijaču ukazivana pomoć na tribinama. Morao je Simeone da menja nešto u igri, nije izvršio nijednu promenu na pauzi verujući da će se na "San Mamesu" probuditi Alvaro Morata i Anhel Koreja. Od toga nije bilo ništa, pa je ubrzo pokušao sa tri izmene (Barios, Mandava, Depaj) da promeni dešavanja na terenu, ali ni to mu nije uspelo. Uz frenetično navijanje sa tribina, fudbaleri domaćina igrali su sigurno, sa mnogo samopouzdanja, a bili su bliži da treći put zatresu mrežu Oblaka što se dogodilo već u 61. minutu. Gorka Guruzeta je ne baš dobru intervenciju golmana Atletika sa pet metara sproveo u mrežu. Ovaj detalj je bila slika i prilika celog meča i ekstremno slabog izdanja gostiju, a veoma dobrog domaćina. 

 

 

Do kraja meča su gosti pokušavali da poprave utisak, ali orila se samo pesma navijača Bilbaoa.