Vesti iz fudbala

Predsednik UEFA u novoj poseti Beogradu: Oduševljen gostoprimstvom, očekuje sjajan Kongres i najavljuje velike mečeve u srpskoj prestonici

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2024 12:19
Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin i prvi čovek FSS, Dragan Džajić FSS
Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin i prvi čovek FSS, Dragan Džajić

Još jedna velika čast za Srbiju i Fudbalski savez Srbije!

Predsednik UEFA, Aleksander Čeferin doputovao je u novi posetu Fudbalskom savezu Srbije i odmah iskoristio priliku da istakne koliko je za ceo region važno što će se naredni sastanak najvišeg tela Evropske fudbalske unije održati upravo u Beogradu.

"Uvek se osećam lepo u vašem gradu i mnogo se radujem što će naredni Kongres UEFA biti održan u prestonici Srbije ili 'na našim prostorima', kako ja to volim da kažem", rekao je Čeferin, a prenosi sajt Fudbalskog saveza Srbije.

Prvog čoveka evropskog fudbala u Beogradu je dočekala delegacija našeg saveza na čelu sa predsednikom Draganom Džajićem, potpredsednikom Branislavom Nedimovićem i generalnim sekretarom Jovanom Šurbatovićem.

"Gostoprimstvo srpskog saveza i srpskog naroda nikada nisu bili upitni. Već sada sam siguran da će organizacija Kongresa biti na najvišem mogućem nivou. Svaki put kada dođem u Beograd, uverim se da su kapaciteti sve veći i veći. Za delegate je mnogo važno što je hotel povezan sa centrom u kome će se održati Kongres i to znatno olakšava kompletan proces logistike i organizacije događaja", rekeo je Čeferin i dodao:

FSS

Aleksander Čeferin u razgovoru sa delegacijom Fudbalskog saveza Srbije

 

"Infrastruktura još uvek nije na nivou na kome bi trebalo da bude, ali izgleda sasvim obećavajuće. Grade se za sada manji stadioni, imam informaciju da uskoro počinje izgradnja Nacionalnog stadiona, a u tom slučaju rastu šanse da Beograd bude domaćin novih velikih događaja. Možda i neke finalne utakmice Lige Evrope ili Lige konferencija, ukoliko svi uslovi budu ispunjeni. Beograd je veliki grad, ima moderan aerodrom, veliki broj ekskluzivnih hotela, sve moguće kapacitete i nedostaje još taj završni korak. Odnosno stadion dovoljnog kapaciteta da ugosti aktere završnog čina nekog velikog takmičenja."

Kako se prenosi na sajtu Fudbalkog saveza Srbije, tokom ove posete, Čeferin će prisustvovati svečanosti povodom proglašenja novog ambasadora Sportskih igara mladih, a to će biti čuveni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige. Tokom sastanka sa rukovodstvom FSS prvi čovek UEFA se dotakao i uspeha Crvene zvezda iz 1991. godine kad je postala evropski šampion.

"Svi mi na ovom podneblju smo mnogo bolji nego što mislimo da jesmo. Imamo neke prednosti koje drugi nemaju. Moramo da se zbližimo, da funkcionišemo zajedno. Samo tako možemo napred. Fudbal udružuje ljude. Sa druge strane, bilo kakav bojkot izaziva negativne posledice. Zato sam i pomenuo da se Jugoslavija nikada nije osećala 'evropskije' nego kada je Crvena zvezda pobedila Marsej u Bariju. I nažalost, nikada izolovanije, nego kada su nas sprečili da učestvujemo na Evropskom prvenstvu 1992. godine."

FSS

Aleksander Čeferin u razgovoru sa generalnim sekretarom FSS, Jovanom Šurbatovićem

 

Na svečanosti u Sava centru, pored predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i velikog broja zvanica iz političkog, ekonomskog i sportskog života Srbije, prisustvovaće i brojne vedete koje su ispisale istoriju evropskog fudbala i na koje je verovatno i Čeferin mislio kada je u Parizu rekao da je fudbal strast i više od igre.

"Fudbal je toliko jak baš iz razloga što svako može da sanja da igra najjače takmičenje. Košarci su to oduzeli i još mnogim drugim sportovima, ali u fudbalu nećemo dozvoliti. Slušao sam jednom prilikom jednog mudrog čoveka na televiziji, pitali su ga koji je najpopularniji sport na svetu, odgovorio je košarka. Kada su ga podsetili na fudbal, rekao je fudbal nije sport, fudbal je religija."

Ćeferin je potom konstatovao da nas u Nemačkoj očekuje jedno od najatraktivnijih i najuzbudljivijih šampionata Evrope svih vremena.

"U svakom slučaju, radimo na tome da sve bude na top nivou. Juče sam bio u Berlinu i razgovarao o detaljima u vezi sa Evrospkim prvenstvom. Nemci imaju odličnu infrastrukturu i što je još važnije, dokazano je da su sjajni organizatori velikih sportskih događaja. Siguran sam da će turnir u svim aspektima ispuniti očekivanja. U Sloveniji vlada neviđeno interesovanje navijača, ulaznice su prosto planule, a verujem da je slična situacija i u Srbiji", završio je Čeferin.