Vesti iz fudbala

Katar i Jordan biju bitku za kontinentalni tron: Azija dobija novog fudbalskog vladara ili ostaje sa starim

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.02.2024 09:59
trofej Kupa Azije u velikoj veličini Guliver/AP Photo/Thanassis Stavrakis, File
trofej Kupa Azije u velikoj veličini

Posle višenedeljnih borbi i desetine mečeva u Kataru svanuo je dan kada će biti rešeno pitanje osvajača Kupa Azije u fudbalu, a tu nejednačinu rešiće duel domaćina i branioca titule sa senzacionalnim Jordanom (16.00). 

Jordanci su istog rivala savladali u prijateljskoj utakmici, malo pre početka takmičenja, ali niko tada nije verovao da će izabranici Huseina Amute dogurati toliko daleko i oni, a ne Južna Koreja, Japan, Iran i ostali manji ili veći favoriti stati na crtu selekciji organizatora poslednjeg Svetskog prvenstva. 

 

 

"Ponosni smo što smo stigli do finala. Nadamo se da ćemo pružiti još jednu dobru partiju i da ćemo učiniti Jordance srećne i ponosne na nas. Imamo sve uslove koji su neophodni da se spremimo i oporavimo. Ništa nas ne ometa, svi se fokusiramo samo na finale. Porodice i prijatelji će nam biti na tribinama, to će nam pružiti dodatnu motivaciju", rekao je defanzivac Jordana Salem Al Adžalin, koji je na putu do najvećeg uspeha u istoriji upisao jedan remi (s Korejcima) i jedan remi (sa Bahreinom). 

Katar, pak, nije napravio nijedan kiks pred svojim navijačima, pa i zbog toga mu se daju veće šanse da slavi danas. Bez obzira što se mučio u nekim duelima, a jedan dobio tek na penal ruletu. 

"Imali smo malo vremena za odmor, samo dva dana od polufinala i meča sa Iranom. Odmor i oporavak su krucijalni, s obzirom na to da se sastajemo sa timom koji veoma poštujemo. Verujem u svoje igrače, zaslužili su svojim igrama da igraju u finale. Svaki igrač ima ulogu koju je do sada odlično odrađivao, to je ključna stvar u našoj filozofiji", istakao je selektor Katara, Markez Lopez, u čijem rosteru se nalaze isključivo igrači iz domaćih klubova. 

Najviše titula Kupa azije ima Japan (4), po tri su osvojili Iran i Saudijska Arabija, sledi ih Južna Koreja (2), dok su Katar, Iran, Kuvajt, Australija i Izrael po jednom stizali do trona.