Vesti EURO 2024

EURO 2024 će biti najbolje i naprofitabilnije u istoriji: Jovan Šurbatović prenosi zaključke sa sastanka UEFA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.01.2024 09:32
Detalj sa sastanka UEFA u Engebergu FSS
Detalj sa sastanka UEFA u Engebergu

Predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj biće najbolje organizovano takmičenje u istoriji UEFA, očekuje se da dolazak više od tri miliona navijača, a ukupan profit bi trebalo da bude oko 2,4 milijarde evra.

Ovo je zaključak koji sa sastanaka generalnih sekretara nacionalnih selekcija iz Engelbergu donosi prvi operativac Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović.

"Očekuje se dolazak tri miliona navijača, procena je da će za mesec dana oko 12 miliona ljudi posetiti navijačke zone u deset gradova domaćina završnog turnira. Ukupan prihod trebalo bi da bude 2,4 milijarde evra. Ako se ima u vidu da je ta cifra 1992. godine u Švedskoj iznosila svega 40 miliona evra, a na prethodnom turniru 2021. godine oko 1,9 milijardi evra, jasno je da će ovo biti najprofitabilniji šampionat svih vremena. Iskustvo koje Nemci imaju sa organizacijom velikih sportskih događaja, kao i podatak da će se utakmice igrati u istim gradovima kao i Svetsko prvenstvo 2006. godine, ne ostavljaju ni trunku sumnje da će ovo biti i najbolje organizovano prvenstvo u istoriji evropskog fudbala", rekao je u razooru za sajt FSS, Jovan Šurbatović.

Medijska i komercijalna prava su odavno rasprodata, a značajan prihod očekuje se od prodaje ulaznice čija je treća i poslednja faza zakazana za mart i april ove godine.

FSS

Jovan Šurbatović i Zoran Laković

 

"Ulaznice su posebna priča. Interesovanje gledalaca drastično prevazilazi raspoložive kontigente. Prva faza je počela još u oktobru prošle godine, druga je trajala tokom decembra 2023. i januara 2024, prosto je planulo dva miliona ulaznica, a preostalih 700.000 biće na raspolaganju tokom poslednje faze prodaje, u martu i aprilu ove godine. Zanimljivo je da se cena ulaznica za mečeve grupne faze kreće od 30 do 200 evra, izuzetak je utakmica između Nemačke i Škotske na otvaranju turnira za koju su karte znatno skuplje (od 50 do 600 evra). Slično je i sa nokaut-fazom, cene ulaznica rastu kako se turnir bude bližio kraju, dok će za finale u Berlinu najjeftinija mesta koštati 95, a najskuplja 1.000 evra."

Da cene ulaznica ne utiču na interesovanje publike, dokaz je podatak da ubedljivo najveća potražnja vlada za utakmicom kojom će 14. jula biti spuštena zavesa na Evropsko prvenstvo.

„Skoro 2,3 miliona navijača izrazilo je želju da bude prisutno na stadionu u Berlinu kada se bude odlučivalo o novom evropskom šampionu. Na drugom mestu je utakmica Nemačka-Škotska za koju je trebovano 1,4 miliona ulaznica. Zanimljivo da je ‘najtraženija’ utakmica grupne faze prvenstva duel u Frankfurtu između Nemačke i Švajcarske, za koju je trebovan sličan broj ulaznica kao za polufinalni meč u Minhenu (oko milion). Sasvim logično, najveće interesovanje vlada među navijačima iz zemlje domaćina, slede Englezi, pa Francuzi, Španci i Austrijanci. Što se tiče ljubitelja fudbala sa drugih kontinenata, najviše zahteva za ulaznice stiglo je iz SAD, Kanade, Australije, Kine i Meksika.“

FSS

Detalj sa sastanka UEFA u Engelbergu

 

Za navijače naše reprezentacije, kao i za sve ostale, UEFA je opredelila po 10.000 ulaznica za svaku utakmicu (ukupno 30.000). Prodaja se obavljala preko UEFA Portala, uz neizbežnu lutriju, jer je za svaki meč Srbije stiglo oko 30.000 prijava.

„UEFA želi da se osigura da tokom turnira ne bude praznih mesta ni na jednom stadionu. Zato će u trećoj fazi prodaje ulaznica koja startuje u martu ove godine, navijači imati mogućnost da kupljene ulaznice ponude za preprodaju na zvaničnoj platformi UEFA EURO 2024. Ova platforma eliminiše rizik od sticanja nevažećih ili lažnih ulaznica i osigurava da prodavci dobiju svoj novac u celosti, kao i da važeća ulaznica dospe u ruke drugog pravog navijača po nominalnoj ceni. Sve ulaznice će biti distribuirane preko zvanične UEFA mobilne aplikacije koja će generisati jedinstveni ‘kju-ar kod’ za svaku ulaznicu. To je svakako loša vest za kolekcionare, ali najefikasniji mogući način da se izbegnu zloupotrebe i da ulaznice završe u rukama pravih navijača", rekao je Šurbatović.