Vesti iz fudbala

Pamtiću ga kao najvećeg gospodina u kopačkama: Džajića potresla smrt slavnog fudbalera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.01.2024 19:45
Pamtiću ga kao najvećeg gospodina u kopačkama: Džajića potresla smrt slavnog fudbalera Tanjug/FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/

Fudbalski svet oprašta se od legendarnog Franca Bekenbauera, koji je danas posle duge i teške bolesti preminuo u 78. godini. Nakon Lotara Mateusa, Gerija Linekera i ostalih velikana ovog sporta, od Bekenbauera oprostio se i predsednik Fudbalskog saveza Srbije i dugogodišnji prijatelj nemačkog asa, Džagan Džajić.

Jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera prošlog veka otkrio je za "Mocart sport" kako je upoznao Franca i po čemu će ga pamtiti.

"Upoznali smo se još u Rio de Žaneiru, kad sam igrao za ’Tim sveta’ protiv Brazila. Posle smo se viđali baš često. Što po utakmicama, što privatno ovako, čak i u Beogradu, Bajern je igrao i jednu prijateljsku utakmicu sa Crvenom zvezdom. Poslednji put sam ga video na utakmici Bajern – Mančester Siti. Bio sam u Minhenu. Slučajno smo se sreli u restoranu. Znao sam da je bio bolestan, čuo sam, ali tada je delovao feomenalno. Žao mi je, šta da kažem“, rekao je Džajić i dodao:

"Pamtiću ga kao najvećeg gospodina u kopačkama. Kao da je bio rođen u njima. Tako je delovao na terenu i van njega. Plenio je, delovao gospodski i kad samo stoji, odmah ga primetiš. A tek kada igra...  Meni je prva asocijacija na njegov fudbal ta tehnika udarca spoljnom nogom. Lakše je naravno kada je udari unutrašnjom stranom stopala, tačnije je. Ali on je stalno udarao spoljnom, takvu je tehniku imao."

Nemačka je imala "more vrhunskih fudbalera", ali ovakvog dugo neće imati, tvrdi Džajić.

Bio je takva figura, imao i taj stav, delovao nekako drugačije u odnosu na sve fudbalere. I ne mislim to samo ja, sa kim god da pričate isto eć vam reći. Strašno je bio cenjen, voljen. Sećam se na Mundijalu 1974. godine, kada je postao prvak sveta, čim uključiš televizor – eto ga on. Uvek je on govorio ili se o njemu govorilo. Imala je Nemačka more vrhunskih fudbalera, ali ovakvu ličnost dugo neće imati. On je tamo bio autoritet, to ni Helmut Kol ni svi kasniji kancelari nisu imali.“

Ne želi da ga rangira na večnoj listi najboljih, ali je sigurno tu negde pri vrhu.

"Pele i Maradona su bili sasvim drugačiji igrači, različite pozicije, to stvarno ne može da se poredi. Ali što se tiče odbrane? Tu je Kajzer Franc bio broj jedan. Neverovatno sa kakvom je lakoćom on igrao. Pa i danas kada vidite nekog mladog štopera da igra elegantno prvo što ćete i vi novinari da napišete da je elegantan kao Bekenbauer. To dosta govori, on se pominje samo kad se piše o najlepšem u sportu", rekao je između ostalog prvi čovek FSS.