Vesti iz fudbala

Preminuo Franc Bekenbauer, najveći nemački fudbaler svih vremena

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.01.2024 17:30
Franc Bekenbauer je bolovao od Alchajmerove bolesti Profimedia
Franc Bekenbauer je bolovao od Alchajmerove bolesti

Neponovljivi "Kajzer" Franc Bekenbauer, najveći nemački fudbaler svih vremena, preminuo je danas u 78. godini. Legendarni nemački fudbaler bolovao je od Alchajmerove bolest koja se značajno pogoršala, a danas je došla vest da je preminuo.

Bekenbauer, koji je sa Nemačkom osvojio Svetsko prvenstvo kao igrač 1974., a potom i kao selektor 1990. godine, nije se u poslednje vreme pojavljivao u javnosti.

 

 

Poslednji put je viđen u januaru ove godine, a nakon što se nije pojavio u julu na proslavi 33 godine od osvajanja titule prvaka sveta, počele su da kruže glasine da je teško bolestan, što se, nažalost, obistinilo.

"Sa velikim žaljenjem obaveštavamo javnost da je moj suprug, naš otac, Franc Bekenbauer, sinoć preminuo mirno, u snu, okružen porodicom. Molimo vas da nam dozvolite da žalimo u javnosti i da se uzdržite od bilo kakvih pitanja", navela je porodica u saopštenju,

Bekenbauer je rođen 11. septembra 1945. u Minhenu, karijeru je počeo u SC Minhenu 1906 i to kao napadač. Nije mu se ostvarila želja da zaigra za Minhen 1860 jer je sa 14 godina zablistao na turniru u Nojbibergu, pa sa 18 godina preselio u Bajern. Posle debija 6. juna 1964. godine kada se Bajern vratio u Bundesligu postao je najznačajnija figura kluba u istoriji. 

Za 13 sezona odigrao je 4267 mečeva (60 golova), postao najbolji libero planete, krasili su ga inteligencija, odlučnost, tehnika i elegancija pa od tada i postoji izreka "elegantan je kao Bekenbauer". Osvojio je četiri titule Bundeslige, četiri kupa, tri uzastopna Kupa šampiona, Interkontinentalni kup, Kup kupova, bio je "Zlatna lopta", jedini defanzivac na planeti koji je dva puta bio ispred svih - 1972. i 1976. godine... Igrao je u Kosmosu četiri sezone, pa dve u Hamburgeru sa kojim je takođe osvojio titulu, da bi karijeru završio 1983. u Kosmosu. 

 

 

Sa selekcijom Nemačke, za koju je u 103 mela postogao 14 golova, okitio se titulom prvaka sveta 1974. godine.

Bio je selektor Nemačke od 1984. do 1990. godine i osvojio je Mundijal i kao stručnjak na klupi u Italiji 1990. Vodio je i Bajern sa kojim je osvojio titulu i Kup UEFA, a titulu je doneo i Olimpiku iz Marseja u sezoni 1990/91.

Bioi je potpredsednik FF Nemačke, glavokomandujući u organziaciji SP 2006. godine, počasni je predsednik Bajerna od 2009. godine gde je ikona. Pratile su ga kroz život i poneke afere, imao je tri braka, ali njegova veličina nikad nije bila dovođena u pitanje. 

Nadimak "Car" (Kajzer) dobio je zbog svega što je predstavljao, ne samo u Nemačkom, već u svetskom fudbalu.