Vesti iz fudbala

Ključ mog uspeha su napadači iz Afrike: Žoze Murinjo otkrio da bez njih ne može da radi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.11.2023 11:11
Trener Rome, Žoze Murinjo tanjug/AP Photo/Alfredo Falcone/LaPresse
Trener Rome, Žoze Murinjo

Već više od dve decenije, Žoze Murinjo je jedan od najuspešnijih fudbalskih trenera na svetu, sa klubovima iz Portugala, Španije, Engleske i Italije je osvojio sve što se osvojiti može, a tajna njegovog uspeha leži u tome što je u timu uvek imao napadače iz Afrike.

Uparvo je taj podatak legendarni Portugalac navao kao ključan u ostvarivanju svih svojih dobrih rezultata minulih godina na klupama Porta, čelsija, Intera, Real Madrida, Mačester junajteda i Rome.

"Nijedan moj uspeh u trenerskoj karijeri ne bih mogao da ostvarim da u ekipi nisam imao napadače iz Afrike", poručio je Murinjo i dodao: 

"Sve je počelo sa Benijem Mekartijem još dok sam bio na klupi Porta. On je te godine postigao više od 20 golova u ligi i pomogao mi da postanem šampion, a kasnije je i u Ligi šampiona postigao neke izuzetno važne golove u sezoni kad sam osvojio prvi trofej u ovom takmičenju", rekao je Murinjo.

Tokom igranja prve Lige šampiona sa Portom u grupi su se još nalazili Partizan, Real Madrid i Olimpik iz Marseja, i baš u tom francuskom klubu je video igrača koji ga je oduševio.

"To je bio Didije Drogba i odmah sam ga doveo u Čelsi kad sam se preselio u London. Moja ideja je bila da uparim njega i Mekartija, ali Blekburn nije želeo da ga pusti koliko god novca da smo im ponudili. Beni im je bio jedini golgeter u ekipi i nisu želeli da ga se odreknu."

Murinjo je Čelsi napustio bez osvojene Lige šampiona, ali sa tri šampionske titule Premijer lige, jednim FA kupom, tri Liga kupa i jednim Kommjuniti šildom.

"Otišao sam u Inter sa idejom da osvijim Ligu šampiona, ali sam u ekipi imao samo dvojic igrača iz Gane i to na sredini terena. Znao sam da mi to nije dovoljno da osvojim ono to sam naumio i trebao mi je napadač iz Afrike, a dobio sam ga od Barselone. Mislim da je dovođenje Samjuela Etoa moj najbolji potpis u karijeri. Došao je u Inter i mi smo odmah osvojili Ligu šampiona."

U Real Madridu, ipak, nije bio te sreće, jer mu uprava kluba nije ispunila želje i nije dobio nijednog napadača sa afričkog kontinenta.

"Pokušao sam tokom boravka u Real Madridu da dovedem Emanuela Adebajora, ali u klubu nisu hteli igrače koji su na pozajmici. Imao sam Brazulce, koji su sjajni igralči, ali bez Afrukanaca nisam mogao da osvojim Ligu šampiona", rekao je Muirinjo.