Vesti iz fudbala

Lionel Mesi uvećao rekordnu kolekciju Zlatnih lopti: Argentinac osmi put obeležio fudbalsku sezonu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.10.2023 22:33
Lionel Mesi uvećao rekordnu kolekciju Zlatnih lopti: Argentinac osmi put obeležio fudbalsku sezonu Guliver/AP Photo/Michel Euler

Još kada je krajem prošle godine predvodio reprezentaciju Argentine do toliko čekane titule na Svetskom prvenstvu jasno je bilo da će Lionel Mesi, kao zvanično najkorisniji fudbaler Mundijala u Kataru, odneti i Zlatnu loptu za prošlu sezonu. 

Otuda je večerašnja svečana ceremonija u Parizu, u organizaciji uglednog francuskog sportskog magazina "Frans fudbal" i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) bila samo formalnost, jer se i pre saopštavanja prebrojanih glasova novinara, selektora i kapitena nacionalnih timova iz svih delova planete znalo da će magični majstor loptanja potući konkurenciju.

 

 

Manje zbog titule šampiona Francuske sa Pari Sen Žermenom, 21 datih i 20 nameštenih pogodaka u dresu "svetaca", a mnogo više zbog sedam golova, tri asistencije i uticaja na igru južnoameričke reprezentacije na poslednjem planetarnom šampionatu. Jer, upravo te role ili partije na šampionatima Evrope donose prevagu u borbi za najprestižniju individualnu nagradu u svetu fudbala. 

A, najveći i najvoljeniji fudbalski sin u istoriji Barselone, od ovog leta ključni ofanzivni adut Intera iz Majamija, naosvajao ih se više od svih svojih savremenika i pre, ove noći, dodeljene osme Zlatne lopte. Vlasnik 35 trofeja uzetih sa Barsom, tri sa PSŽ-om, jednog sa sadašnjim klubom i tri sa A reprezentacijom Argentine dobijao ju je 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019. i 2021. godine. Više čak i od svog večitog rivala Kristijana Ronalda (5). 

 

 

Ovog puta je pretekao fantastičnog Norvežanina Erlinga Halanda, čiji su golovi (52 na 53 utakmice) prošle sezone nosili Mančester siti do titule prvaka Evrope i Engleske, te trofeja FA kupa. U Mesijeva leđa ostao je da gleda i Francuz Kilijan Mbape, susperstar PSŽ-a i finaliste Mundijala 2022. 

Nagradu mu je uručio nekadašnji kolega i sadašnji gazda u Majamiju, Dejvid Bekam.