Vesti iz fudbala

FF Španije otpustio Horhea Vildu, Montse Toma nova selektorka svetskih prvakinja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.09.2023 16:57
FF Španije otpustio Horhea Vildu, Montse Toma nova selektorka svetskih prvakinja Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Horhe Vilda uspeo je da dovede žensku fudbalsku selekciju Španije do istorijske prve titule prvaka sveta, ali je danas od strane FF Španije dobio otkaz. Punih osam godina je Vilda bio sve i svja u španskom ženskom fudbalu (direktor i selektor), ali mu je aktuelni UO FF Španije na čelu sa Pedrom Ročom izglasao nepoverenje i raskid ugovora koji je imao do juna 2024. godine. UO je kasnije imenovao Montse Tomu, pomoćnog trenera Vildea od 2018. godine, za novog selektora. Ona je prva žena selektor fudbalerki Španije u istoriji.

Podrška suspendovanom predsedniku Luisu Rubijalesu, pa onda glasanje protiv njega, nekoliko afera koje je imao u poslednjih godinu dana, kao i novi ugovor po kojem bi zarađivao po 500.000 evra godišnje i na period od pet godina, reflektovali su se prvo na medijske špekulacije o otkazu, a zatim doveli do istog. Pre današnjeg raskida, Vilda se dogovorio sa Savezom oko obeštećenja za poslednju godinu ugovora.

 

 

Vilda je bio treći selektor fudbalerki Španije u 32 godine postojanja. Pionir je bio Teodoro Nijeto (1981/88), zatim Ignasio Kereda (1988/2015), pa Vilda do 2015. do danas. Za osam godina je na 108 zvaničnih mečeva ostvario 75 pobeda, 16 remija i 17 poraza, u Australiji i Novom Zelandu je osvojio titulu prvaka sveta, golom Olge Karmone u finalu protiv Engleske.