UEFA Liga šampiona

UEFA nacionalni koeficijenti: Klubovi Islanda, Poljske, Jermenije i Slovenije prijatna iznenađenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.08.2023 14:14
UEFA nacionalni koeficijenti: Klubovi Islanda, Poljske, Jermenije i Slovenije prijatna iznenađenja TV Arena sport/ Screenshot

Završila su se dva kola kvalifikacija u Ligi šampiona i Ligi konferencije, bilo je sijaset prijatnih iznenađenja (Ki Klaksvik, Tobol, Celje...), a najprijatnija dolaze od Islanđana, Poljaka, Jermenaca i Slovenaca.

Tri ekipe sa Islanda - Breidablik, KA Akurejri i Vikingur su osvojili ukupno 8,5 bodova za nacionalni koeficijent, u proseku 2,833 i za sada su na prvom mestu. Breidablik jeste deklasiran od Kopenhagena (2:0, 6:2), ali ekipa trenera Oskara Torvaldsona nastavlja takmičenje u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Oni su ostvarili četiri pobede i dva poraza (4 boda), igraju otvoreno, moderno a sve u skaldu kvaliteta igrača. Akurejri je juče iznenadio i prošao u treće kolo najmasovnijeg takmičenja (3,5 bodova), dok je ispao samo Vikingur, ali uz pobedu i jedan osvojen bod.

Sva četiri poljska kluba su prošla u treće kolo kvalifikacija, zajedno su doprineli osvajanju devet bodova, prosečno 2,250. Rakov je nastavio put u Ligi šampiona i obezbedio najmanje grupnu fazu Lige konferencija, Leh, Pogon i Legija su u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Srbiji od Vojvodine jedna - "nula"

Vojvodina je doživela oba poraza od APOEL-a u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije i odmah se orporstila od Evrope.

Utisak je da su Novosađani mogli i morali bolje, a do kraja sezone će biti samo deljenik u ukupnom bilansu naše zemlje a nisu doneli nijedan bod. Nacionalni koeficijent se dobija delnjem broja osvojenih bodova na ukupan broj ekipa koje su započele takmičenje.

Od četiri jermenska kluba, samo je Pjunik iz Jerevana ostao u Evrpi (3. kolo kv. Liga konferencije) i igraće protiv Bodo Glimta, ali su Alaskert, Ararat-Jermenija i Urartu upotpunili osvajanje devet bodova, odnosno 2,250 za nacionalni koeficijent.

Slovenci su najprijatnija priča iz zemalja bivše SFRJ. Od četiri kluba, tri su prošla u treće kolo i to sve u dramatičnim mečevima i odlukama sa 11 metara, bilo u samom meču, bilo na penal ruletu. Olimpija iz Ljubljane ne samo da je obezbedila treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, već je siguran učesnik grupne faze Lige konferencija. Eliminisali uz dve pobede letonsku Valmieru, a zatim i Ludogorec uz remi u Razgradu i pobedu u Ljubljani. Osvojili su za Sloveniju do sada 3,5 bodova.

Švajcarska i Turska pretekle Srbiju

Srbija je na kraju prošle sezone bila 11. na UEFA rang listi sa 32,375 bodova. Sa početkom ove sezone, našoj zemlji se obrisalo 6,0 bodova iz sezone 2018/19, pa je posle dva kola kvalifikacija pala na 13. mesto sa 27,175 bodova. 

Švajcarska (28,475) i Turska (28,350) su pretekli Srbiju, pa će Zvezda, TSC, Čukarički i Partizan imati veoma težak posao da se ove sezone vrate na poziciju koju su imali.

Maribor je osvojio pola boda manje, elimisao je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije Birkirkaru (1:1, 2:1), a zatim i Diferdanž (1:1, 4:3) u produžecima i to golom Josipa Iličića iz penala u 120. minutu. Celje je napravilo senzaciju u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Posle poraza na svom terenu od Gimaraeša 4:3, slavili su 1:0 u revanšu, a zatim na penal ruletu obezbedili plasman u treće kolo. Jedini je omanuo Domžale koji je eliminisan od Balzana sa Malte u prvom kolu najmasovnijeg evropskog takmičenja. Poraz kod kuće (1:4) nisu uspeli da nadoknade u revanšu (pobeda 3:1) jer su primili gol u poslednjem minutu nadoknade!

Hvratski klubovi Dinamo, Rijeka i Osijek osvojili su svih šest bodova (šest pobeda), Hajduk tek startuje. Kod Severnih Makedonaca u konkurenciji je ostala samo Struga (treće kolo kv Liga konferencije), a ista slika je i kod BiH (Zrinjski igra), dok su sva tri kluba iz Crne Gore eliminisana već u prva dva kola.