UEFA Liga šampiona

Liverpul želi da skine krunu "kralju" i revanšira se za dva poraza u finalima Lige šampiona

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

21.02.2023 07:53
Liverpul želi da skine krunu "kralju" i revanšira se za dva poraza u finalima Lige šampiona Tanjug/Tim Goode/PA via AP

Real brani krunu u Ligi šampiona i ako postoji neželjeno mesto u ovom momentu onda je to legendarni "Enfild". Liverpul sigurno nije na nivou prethodnih sezona, mnogo muka je imao menadžer Jirgen Klop sa povredama, ustrojavanjem pojačanja, ne cvetaju mu ruže u Premijer ligi... Ali, Liverpul je Liverpul, a to zna i Real Madrid.

Imaju "redsi" suviše motiva protiv najvećeg dužnika u poslednjih osam godina. Real je bio uspešniji od Liverpula i u grupnoj fazi 2014. (3:0, 1:0) i u polufinalu 2021. (3:1, 0:0), kao i u dva finala 2018 (3:1) i 2022. (1:0). Zanimljivo je da je Liverpul jedini put u Ligi šampiona bio bolji od Reala 2009. godine (4:0, 1:0), a da od tog četvrtog gola Dosene u 88. minutu u naredna tri susreta nije uspeo da zatrese mrežu Španaca na "Enfildu"!

"Igrali smo finale u Parizu, odigrali odličan meč, ali nismo pobedili jer su oni postigli ključni gol. Mogli ste da vidite to iskustvo, kako malo gube samopouzdanje, kako završavaju mečeve. To je ono što sam mogao da naučim od njih. Mi smo sada drugačiji timovi, drugi je momenat i videćemo za šta smo sposobni. Povrh svega, znamo da imamo "Enfild" i svi znaju šta to znači", najavio je menadžer Jirgen Klop.

Liverpul mora da odigra dva najbolja meča u sezoni, da pozadi bude perfektan u 180 minuta, na sredini agresivan i da iskoristi što večeras neče biti Tonija Krosa i Oreljana Čuamenija u veznom redu, a napred efikasan i da Salah i društvo ne moraju da kreiraju pet šansi za jedna gol.

"Pre četiri nedelje možda bih drugačije pričao, ali u životu je sve tajming. Moramo da odigramo dve super utakmice da bismo prošli. Sa Realom je obrnuto, ne moraju da budu na top nivou, a opet će imati šansu. E, to je ono što oni imaju a drugi nemaju", izrekao je suštinu menadžer Liverpula.

Real će na "Enfildu" imati Karima Benzemu u špicu. Opravio se Francuz od povrede, nije potpuno fit, ali i kad nije on je ključ realizacije. Kako strelac ili asistent. Znaju i Madriđani da je put do odbrane krune trnovit, želja rivala je uvek veća za skidanje "kraljevske krune". Toni Kros i Oreljan Čuameni su ostali u Madridu.

"Očekujemo meč sa mnogo intenziteta, pritiska od strane Liverpula, gde vas ostavljaju bez daha. Pripremljeni smo na to i sada vam kažem da imamo veće šanse da osvojimo Ligu šampona nego prošle godine! Ekipa je u dobroj formi, znamo da će oba meča biti teška i moramo da budemo na visokom nivou 180 minuta ako želimo da prođemo dalje. Prošlogodišnje finale je prošlost. Liverpul je imao veći posed lopte, mi smo pobedili. Ništa danas nije uporedivo sa Parizom, jer nas čeka dvomeč, sasvim drugačija priča", istakao je trener Karlo Anćeloti.

Mogući sastavi

LIVERPUL: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Henderson, Fabinjo, Bajčetić - Salah, Nunjez, Gakpo.

REAL MADRID: Kurtoa - Karvahal, Eder Militao, Ridiger, Alaba - Modrić, Sebaljos, Kamavinga - Valverde, Benzema, Vinisijus Žunior.

Liga šampiona, osmina finala

Utorak (14.02)

PSŽ - Bajern 0:1 (0:0)
/Koman 53/

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)
/Dijaz 7/

Revanši 8. marta

Sreda (15.02)

Borusija D. - Čelsi 1:0 (0:0)
/Adejemi 63/

Briž - Benfika 0:2 (0:2)
/Mario 51p, Neres 88/

Revanši 7. marta

Utorak (21.02)

Liverpul - Real Madrid 21.00 (TV Arena Premium 1)
Ajntraht F. - Napoli 21.00 (TV Arena Premium 2)

Revanši 15. marta

Sreda (22. 02)

Inter - Porto 21.00 (TV Arena Premium 1)
Lajpcig - Mančester siti 21.00 (TV Arena Premium 2)

Revanši 14. marta