UEFA Liga šampiona

Čudesna sudbina Simonea Inzagija: Od smenjivanja do borbe za najveći pehar

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

10.06.2023 10:40
Čudesna sudbina Simonea Inzagija: Od smenjivanja do borbe za najveći pehar Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

(Od specijalnog izvešatača iz Istanbula - Sašo Ilijoski)

Čudesna sudbina Simonea Inzagija, mogao bi da bude naslov dokumentarnog filma o treneru Intera, ako u subotu osvoji Ligu šampiona. Fudbal ne pamti slučaj da je treneru usred sezone bio "pisan" otkaz, da mu se pretilo iz nedelje u nedelju, a da je na kraju sezone stigao do finala najjačeg evropskog takmičenja. 

Baš takav put prešao je samo naizgled mirni Simone Inzagi, jer je još početkom oktobra bio "viđen kao bivši". Otišao je Barseloni na noge u meču Lige šampiona i izašao kao moralni pobednik remijem 3:3. Prošao je Mundijal, prošao je i Superkup gde je osvojio pehar deklasirvaši Milan 3:0, a onda je usledio pad forme u februaru i martu, jedna serija poraza na "Đuzepe Meaci" i nove priče o smeni. Ultimatum pred revanš osmine finala protiv Porta - propao. Ultimatum pred četvrtfinale LŠ protiv Benfike - propao. Ultimatum pred polufinale LŠ protiv Milana - propao!

 

 

Simone Inzagi je umeo da pronađe pobedniču formulu, u poslednjih 13 mečeva u sezoni, pobedio je 11 puta, uz remi i poraz koji ne boli od Napolija. Osvojio je i Kup Italije, drugi trogfej u sezoni i posle 13 godina uveo je Inter u finale Lige šampiona. I? I dalje nije siguran da će ostati u klubu jer mu se ugovor završava za dvadesetak dana. 

Od "Pipovog brata" do "Simoneovog brata"

Simone Inzagi je okrenuo fudbalsku priču u odnosu na rođenog brata. Simone je tokom fudbalske karijere stalno bio u senci poznatijeg brata Filipa "Pipa" Inzagija. Iako je 10 godina igrao u Laciju, Simone je uvek bio "Pipov brat".

U poslednjih sedam godina Pipo je postao "Simoneov brat", jer trenerska karijera dva brata je 180 stepeni različita u odnosu na fudbalsku. Simone trenerski raste a Pipo pada, pa je od 2014. posle Milana, Venecije, Bolonje, padao sve niže, sada je trener Ređine.

Stigao je Inzagi do magistarskog rada u karijeri, do duela sa Pepove mašine iz Mančestera, najefikansijeg tima Lige šampiona (31). Umeo je da nadigra veoma dobre taktičare Serža Konseisaoa, Rodžera Šmita i Stefana Piolija, kojeg je nasledio na klupi Lacija na početku karijere. Ostao mu je, po mnogima najbolji trener današnjice.

Njegovim stilom igre u formaciji 5-3-2 ili 3-5-2, sa visokim presingom, odličnom defanzivom, brzim tranzicijama posle osvajanja lopte stigao je do velikog ispita protiv tima i trenera koji to radi na sličan način, svi kažu bolje. Fudbal je nepredvidiv, male promene mogu doneti veliku dobit, a 47-godišnji Italijan rođen u Pjaćenci je sigurno nešto i smislio za finale i Pepa Gvardiolu. Hoće li mu to proći videćemo, ali kako god da se završi veliko finale na stadionu "Ataturk" Simone Inzagi je moralni pobednik ove sezone u Italiji. I ne samo u Italiji već i u Evropi.

Smenjivan 10 puta, podigao je dva trofeja, bio treći u Seriji A obezbedivši Ligu šampiona i došao u borbu za najznačajniji evropski pehar. I - verovatno (ne)će ostati na "Đuzepe Meaci" kako god se završio duel na Bosforu.