UEFA Liga šampiona

Španci, Italijani i Nemci igraju i za peti tim u Ligi šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.04.2024 13:20
Antonio Ridiger (Real Madrid) Real Madrid
Antonio Ridiger (Real Madrid)

Fantastični dueli u prvim "poluvremenima" četvrtfinalnih duela u UEFA Ligi šampiona imaju i jednu značajnu pozadinu. Ne samo što se osam ekipa bori za prolazak dalje i ne odustaje od borbe za najznačajniji klupski trofej, već se vodi i bitka za nacionalni koeficijent na kraju sezone, gde će dve najbolje zemlje imati i petog predstavnika u novom formatu Lige šampiona u narednoj sezoni.

Engleska ima nacionalni koeficijent 103,428 bodova i s obzirom u kakvoj su formi Mančester siti, Arsenal, Liverpul, Vest Hem i Aston Vila, osiguraće mogućnost i petoplasirnaom u Premijer ligi da oseti čari UEFA Lige šampiona.

Mnogo je interesantnija borba za to drugo mesto jer se za njega bore Španija (88,489), Italija (86,998) i Nemačka (83,767). Prično je specifična situacija u duelima Španaca i Italijana, jer klubovi iz Pirineja (Real, Barselona, Ateltiko Madrid) imaju klubove samo u UEFA Ligi šampiona, dok timovi sa Apenina imaju četiri u UEFA Ligi Evrope (Milan, Roma, Atalanta) i UEFA Ligi Konferencije (Fiorentina). Pritom će jedan odmah ispasti, odnosno jedan će proći u polufinale, jer se sudaraju Milan i Roma.

 

 

Nemci su u najtežem položaju, ali imaju Bajern i Borusiju Dortmund u Ligi šampiona i Bajer Leverkuzen u Ligiu Evrope. Da bi nadoknadili pet bodova, primera radi, trebalo bi Bajern ili Dortmund da dođu do Vemblija i finala UEFA Lige šampiona, a Leverkuzen da osvoji trofej u Ligi Evrope. A, pritom da Španci i Italijani poispadaju pre mečeva za trofej. Teško, ali ne i neizvodljivo.

 

 

Zato se ne igra samo za prolaz već i za svaki bod koji bi federacijama mnogo značio. Ne samo za predstoječu sezonu, već i za onu narednu 2025/26. Sada je već sigurno da će Engleska, Španija, Italija i Nemačka imati po četiri predstavnika u Ligi šampiona i za sezonu 2025/26, jer je Francuska peta na rang listi sa koeficijentom 65,331 i ne može da ih ugrozi.