Vesti iz fudbala

Ligaški sistem nadmetanja i mnogo mečeva više: UEFA potvrdila promenu formata evropskih klupskih takmičenja

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.03.2024 17:45
"mušema" Lige šampiona Guliver
"mušema" Lige šampiona

Evropska fudbalska federacija danas je aminovala promenu formata sva tri klupska takmičenja pod svojom "kapom", potvrdivši i početak njihovog restartovanja od sezone 2024/25. 

Podsećanja radi, jedna od novina je podizanje broja učesnika, pa će tako glavni deo Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije okupiti po 36 ekipa, dok je recimo LŠ do sada imala 32 aktera. Što automatski znači mnogo utakmica više - čak 100 samo u najelitnijem od njih. 

Ukidaju se grupe, jer se uvodi ligaški sistem igranja, u "prevodu" neće svaka ekipa igrati sa svakom u konkurenciji od četiri kluba, po jedan susret kod kuće i na strani, nego će svi igrati s (po) osam različitih rivala. 

Protivnici će biti birani na osnovu četiri "šešira" različite jačine, a svi učesnici će dobiti po dva rivala iz svakog od njih, pa s jednim igrati na svom stadionu, a s drugim u gostima. Važan će biti svaki bod, pošto prvih osam na kraju tog dela "balade" ide direktno u osminu finala. 

Oni koji se rasporede od 9. do 24. pozicije igraće drugi krug, u kom će ponovo biti jednom domaćini a jednom gosti, pa ko izađe kao pobednik moći će da ostane u konkurenciji za trofej, gde ih onda čeka neko od osam najbolje rangiranih. 

 

 

Parovi će biti sastavljeni žrebom, a ekipe će biti podeljene u dve grupe – nosioci (od 9. do 16. mesta u ligi) i nenosioci (od 17. do 24. mesta). Ekipe plasirane od 25. do 36. mesta završavaju sezonu, jer više nema prelazaka timova u Ligu Evrope iz Lige šampiona ili iz LE u Ligu konferencije. 

Jedina razlika između tri takmičenja jeste što će učesnici LK igrati po šest a ne po osam mečeva u prvoj rundi. "Overeni" su i svi detalji popunjavanja takmičenja, počev od, svima, najzanimljivije Lige šampiona. 

Kvalifikacije će biti otvorene, zavisno od plasmana kluba u domaćem prvenstvu na kraju protekle sezone i nacionalnom koeficijentu. Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu šampion po sledećim pravilima.

Jedna ekipa je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA. Druga ekipa biće prvak svoje države koji će ući u Ligu šampiona kroz put šampiona. Do sada su tako kroz četiri pretkola u Ligu šampiona ulazile četiri ekipe, a od sledeće sezone će njih pet. 

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih rezultata prošle sezone. UEFA će prema koeficijentu i uspešnosti od prošle sezone automatski poslati dve ekipe u glavnu fazu Lige šampiona.