UEFA Liga šampiona

Arsenalovo ruganje PSV-u, istorijska pobeda Salcburga i Interovo čupanje remija: Uzbudljiva sreda u Ligi šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.09.2023 23:01
Arsenalovo ruganje PSV-u, istorijska pobeda Salcburga i Interovo čupanje remija: Uzbudljiva sreda u Ligi šampiona Tanjug/AP Photo/Kin Cheung)

Zaokruženo je uvodno kolo ovosezonske Lige šampiona, sa Arsenalom i Salcburgom kao timovima o čijim će se pobedama najduže pričati, odnosno Interom kao neočekivanim gubitnikom. Trijumf prvog, iz B grupe, ostvaren je na najubedljiviji način, dok je drugi svoje putešestvije u D grupi počeo s najmlađim startnim sastavom ikada u istoriji takmičenja.

Arsenal je posao protiv PSV-a završio već u prvom poluvremenu - 4:0 (3:0), kada su Bukajo Saka u 8. minutu, a posle njega Leandro Trosar (20) i Gabrijel Žezus (38) razbili na sitne delove odbranu holandskog velikana.

Demonstriranju sile aktuelnog viceprvaka Engleske zaključio je Martin Odegard (71), jedan od trojice golgetera i pakera "tobdžija" na premijeri u LŠ 2023/2024. Osim njega, pogotke su davali i nameštali još Saka i Trosar. 

U drugom duelu B grupe Sevilja i Lens su podelili dobit na ravne časti, s po jednim golom u prvih 45 minuta - Okamposa za Špance (9) i Fulžnija za Francuze (24) - a da nije bilo srpske "hobotnice" među stativama, Marka Dmitrovića, pitanje je da li bi Andalužani izbegli poraz. 

Salcburg je krenuo s klincima na Benfiku, a njihova neustrašivost, ambicioznost i talenat pretočeni su u tri boda usred Lisabona 0:2 (0:1). Roko Šimić iz penala (15) i Oskar Gloukh na asistenciju pomenutog 20-godišnjaka iz Hrvatske (51) zasladili su rekord Austrijanaca. Istina, crveni karton za Antonija Silvu već u 13. minutu ozbiljno je raširio klila Salcburgu, mada je ovaj mogao povesti iz jedanaesterca posle samo 180 sekundi, da je Kanute bio skoncentrisan izvođač. 

Na drugoj strani, Inter je jedva izvukao živu glavu protiv Real Sosijedada - 1:1. Da su bili pribraniji, fudbaleri španske ekipe mogli su da pocepaju mreže finaliste poslednje Lige šampiona, ovako su prosuli pobedu pred kraj meča. Mendez je doneo prednost još u 4. minutu, a Lautaro Martinez ga "poklopio" (87). 

 

Liga šampiona, 1. kolo 

Grupa B 

Arsenal - PSV 4:0 (3:0)
/Saka 8, Trosar 20, Žezus 38, Odegard 71/

Sevilja - Lens 1:1 (1:1)
/Okampos 9 - Fulžini 24/

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa D

Benfika - Salcburg 0:2 (0:1)
/Šimić 15 pen, Gloukh 51/

Real Sosijedad - Inter 1:1 (1:0) 
/Mendez 4 - Martinez 87/

 

Standings provided by Sofascore