UEFA Liga nacija

Španija i Hrvatska igraće za trofej UEFA Lige nacija: Hoselu u 89. minutu srušio Italiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2023 22:38
Španija i Hrvatska igraće za trofej UEFA Lige nacija: Hoselu u 89. minutu srušio Italiju AP Photo/Martin Meissner

UEFA Lige nacija dobiće i trećeg šampiona, Španije je golom Hoselua u 89. minutu pobedila Italiju 2:1 (1:1). Španija će u nedelju od 20.45 (TV Arena Premium) igrati za trofej protiv Hrvatske u Roterdamu na stadionu "De Kajp", dok će Italija u borbi za treće mesto od 15.00 časova (TV Arena Premium) snage odmeriti sa Holandijom na stadionu "De Grolš Veste" u Enshedeu. Bila je "crvena furija" za taj jedan gol bolja ekipa, više je od "azura" želela trijumf, a čini se da je imala više snage i koncentracije u završnici.

Španija je bila dominantnija u prvom delu, a odličnim presingom već u 4. minutu stigla je do vođstva. Začetak akcija od golmana, bez dugih lopti koštali su "azure". Bonući je bio pod pritiskom, izgubio je loptu na 18 metara od gola, a Jeremi Pino je ušao u šesnaesterac i na 10. meču za selekciju postigao drugi gol. 

Italijani su se uglavnom branili i čekali priliku iz tranzicije. Žoržinjo je sjajno proigrao Zaniola na 12 metara od gola, usledio je udarac i lopta je pogodila Le Normanda u ruku i za Vinčiča nije bilo dileme. Ćiro Imobile je lako sa bele tačke izjednačio postigavši 16. gol u dresu "azura".

Crvena furija je imala veći posed lopte, više udaraca, ali su "azuri" bili bliži vođstvu. Davide Fratezi je i zatresao mrežu Simona, ali je taj pogodak bio poništen zbog ofsajda. Štoper Toloi je pred kraj prvog dela oprobao udarac sa 17 metara, lopta je prohujala iznad prečke.

Španija je pritisla Italiju i na startu drugog dela, ali iz tri solidne prilike nisu uspeli da dođu u novu prednost. Merino, Morata i Rodri su u roku od tri minuta propustili velike prilike, pa su "azuri" uspostavili ravnotežu na terenu. Čekali su kontru i mogli su 65. minutu da povedu. Ponovo je Fratezi bio u glavnoj ulozi, ali nije nadmudrio Simona, pa je otišla u nepovrat velika prilika za tim Roberta Manćinija. 

I na samom kraju, Španija je došla do trijumfa. Hoselu je bio taj "zlatni džoker". Ušao je sa klupe u 84. minutu i pet minuta kasnije je bio na pravom mestu posle šuta Rodrija i odbitak sa par metara poslao u mrežu. Ofsajda nije bilo, "crvena furija" se plasirala u finale UEFA Lige nacija.

Španija - Italija 2:1 (1:1)

Stadion: u Enshedeu.
Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija).
Strelci: Jeremi Pino u 4. i Hoselu u 89. za Španiju, a Omobile u 11. minutu iz penala za Italiju.

ŠPANIJA: Simon - Navas, Le Normand, Laport, Alba - Rodri, Merino (od 74. Ruiz) - Rodrigo (od 46. Asensio), Gavi (od 68. Kanales), Jeremi Pino (od 74. Fati) - Morata (od 84. Hoselu).

ITALIJA: Donaruma - Toloi, Bonući (od 46. Darmian), Aćerbi - Di Lorenco, Fratezi (od 76. Verati), Žoržinjo (od 60. Kristante), Barela, Spinacola (od 46. Dimarko) - Imobile (od 60. Kjeza), Zaniolo.