UEFA Liga nacija

Najbolje fudbalerke Srbije dobile rivalke u Ligi nacija: "Orlice" sa Poljskom, Grčkom i Ukrajinom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2023 15:26
Najbolje fudbalerke Srbije dobile rivalke u Ligi nacija: "Orlice" sa Poljskom, Grčkom i Ukrajinom MN Press

Posle muške Lige nacija, UEFA je pokrenula isto takmičenje ženskih reprezentacija, čija premijera je predviđena za ovu godinu. Pre mečeva u septembru, oktobru i novembru/decembru formirane su grupe, pa su tako i najbolje fudbalerke Srbije saznale imena protivnica na današnjem žrebu u sedištu Evropske fudbalske federacije u Nionu. 

"Orlice" se nalaze u B diviziji i to su smeštene u Grupi 3, zajedno sa izabranim sastavima Ukrajine, Grčke i Poljske. Ako bi se sudilo samo na osnovu trenutnog plasmana selekcija na UEFA rang listi onda bi šanse za prelazak u viši rang bile manje, više izjednačene. Obzirom na to da Poljakinje zauzimaju 19. mesto, Srpkinje su im blizu (22), a ni Ukrajinke (26) i Grkinje nisu predaleko (30). 

 

 

Jovana Damnjanović, Jelena Čanković i druge devojke istakle su se rezultatima u minulim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kada su između ostalog savladale jednu Nemačku. Nažalost, nisu uspele da odigraju nerešeno sa Portugalom kod kuće i odu u baraž za popunu mesta na Mundijalu 2023.

Inače, fudbalerke Srbije nisu još nijednom učestvovale na šampionatu Evrope ili planetarnom šampionatu. Ali, idu ka tome, što pokazuju i poslednje dve prijateljske utakmice. Prošlog meseca su izabranice Dragiše Zečevića prvo napunile mrežu Bosne i Hercegovine (6:0), a onda i savladale selekciju Južnoafričke Republike, koja se kvalifikovala za Mundijal (3:2).