UEFA Liga konferencije

Aston Vila slavila protiv Lila, Andrija Živković sa PAOK-om poražen od Briža

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.04.2024 22:59
Oli Votkins doveo je Aston Vilu do prednosti Tanjug/AP Photo/Rui Vieira
Oli Votkins doveo je Aston Vilu do prednosti

Ekipa sa "Vila Parka" bila je na korak je od polufinala Lige konferencije, ali nije tako mislio Diakite. Za mnoge je okršaj Aston Vile i Lila bilo finale pre finala i utakmica četvrtfinala najmlađeg evropskog takmičenja je opravdala taj epitet. Predstavnici Engleske i Franskuse igraju odlično ove sezone u domaćim prvenstvima, a izvesno je da će obe ekipe sledeće sezone igrati u Ligi šampiona. Dobru igru demonstrirali su i večeras, na kraju Aston Vila - Lil 2:1.

Aston Vila je rano došla do vođstva. Već u 13. minutu je Oli Votkins doneo prednost doaćima protiv Lila. Džon Mekgrin je poslao dobar centarušut u šesnaesterac iz kornera, tamo se najbolje snašao u skoku Votkins, koji je glavom "zakucao" loptu u mrežu gostiju za 1:0

Edon Žegrova je imao dobru priliku u 25. minutu da Lil vrati u igru, ali je golman Aston Vile, Martinez odlično reagovao, posle njegovog šuta iz šesnaesterca. 

Nastavili su Francuzi da pritiskaju odbranu Aston Vile, a u 32. minutu je Diakite dobro šutirao iz prve, ali je neverovatno šta je odbranio Martinez.

Četiri minuta kasnije veliku šansu nije iskoristila Aston Vila. Leon Bejli je primio loptu u šesnaestercu, ipak šutriao je visoko preko prečke.  

U nastavku utakmice viđena je mnogo interesantnija utakmica, a Aston Vila je tražila penal posle prekršaja u 55. minutu nad Votkinskom. Sudija je procenio da nije bilo prekršaja i samo je odmahnuo rukom.

Slavlje nije zato izostalo minut kasnije. Posle kornera, Leon Bejli je primetio saigrača u dobroj poziciji na ivici šesnaesterca  i dodao mu idealan pas.  Džon Mekgrin iz prve je šutirao i pogodio donji levi ugao za 2:0.

Istina, Lil se radovao u 63. minutu, ali samo nekoliko sekundi Tijago Santos je dodao loptu Gudmunsonu, koji se našao sam u šesnaestercu domaćih, šutirao je iz prve, a lopta je otišla iza leđa Martineza. Ipak, posle VAR provere gol je Francuzima poništen. Kako se približavao kraj utakmice Lil je igrao sve bolje, pretili su Francuzi sa svih strana, ipak, Gudmunson u 72. i Haraldson dva minuta kasnije nisu imali sreće.

Upornost i bolja igra se na kraju Francuzima isplatila. U 85. minutu posle kornera, najbolji u skoku bio je Diakite i glavom je sproveo loptu u mrežu za 2:1.

Do kraja utakmice rezultat se nije menjao, iako je Lil imao nekoliko dobrih šansi. 

Briž je na domaćem terenu dočekao PAOK iz Soluna, za koji je od starta meča igrao srpski reprezentativac Andrija Živković. 

Samo šest minuta je bilo dovoljno domaćoj ekipi da stigne do prednosti, ispostaviće se na kraju da je to bio i konačan ishod prvog meča. Hugo Vetlesen je primio savršen pas i odlično šutirao u donji desni ugao. Golman PAOK-a nije mogao ništa - 1:0.  

 

Do kraja prvog poluvremena nije bilo većih prilika. Tajson je na isteku 45. minuta šutirao ka golu Briža, a lopta je završila iznad prečke.

Zanimljivo je bilo u Brižu u drugom poluvremenu, a više prilika imao je domaći tim. Mihal Skoraš je u 61. minutu pokušao iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla iznad prečke. 

U 72. minutu, Andrija Živković je imao šansu da donese PAOK-u izjednačenje. Šutriao je iz slobodnog udarca, ipak, lopta je otišla pored leve stative. 

Domaći su mogli do drugog gola u 79. minutu, ali jedanaesterac nije iskoristio Tijago, tačnije golman ekipe iz Soluna, Dominik Kotarski je pročitao njegov šut. 

Sačuvali su uprkos svemu minimalno vođstvo fudbaleri Briža, ali pitanje je koliko će im to biti dovoljno na uvek "vrućem" terenu u Solunu.

Revanš utakmice četvrtfinala Lige konferencije igraju se 18. aprila.

Liga konferencije 

četvrtak

Olimpijakos - Fenerbahče (2:0)
/Fortunis 8, Jovetić 32, Šikinjo 58 - Tadić 68 pen, Kaveči 74/
Plzenj - Fiorentina 0:0
Aston Vila - Lil 2:1 (1:0)
/Votkins 13, Mekgin 56 - Diakite 85/  
Briž - PAOK  1:0 (1:0)
/Vetlesen 6/

Cup tree provided by Sofascore