UEFA Liga konferencije

Tadić strelac sa bele tačke u porazu Fenerbahčea od Olimpijakosa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.04.2024 20:43
Stevan Jovetić, strelac drugog gola za Olimpijakos Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Stevan Jovetić, strelac drugog gola za Olimpijakos

Olimpijakos je već bio viđen u polufinalu Lige konferencije. Sigurno vođstvo od 3:0 klub iz Pireja, imao je do 68. minuta, ali se Dušan Tadić i drugovi nisu predavali. Za šest minuta Fenerbahče je stigao do dva pogotka i uveo meč u neizvesnu završnicu. Na kraju u prvoj utakmici četvrtfinala najmlađeg UEFA takmičenja, Olimpijakos je na stadionu "Jorgos Karaiskakis" savladao Fenerbahče sa 3:2.

Rano su domaći došli do prednosti, već u 8. minutu. Kostas Fortunis je iskoristio grešku odbrane kluba iz Istanbula i sa vrha "kapice" uputio snažan šut, a lopta je završila iza leđa golmana Livakovića. 

Izgubljeno su delovali igrači Fenerbahčea u grotlu Pireja, pa je vrlo brzo na semaforu pisalo 2:0, a strelac je bio reprezentativac Crne Gore, Stevan Jovetić. 

Pre pogotka domaćih, priliku je imao Fenerbahče.  Irfan Džan Kaveči je uputio odličan pas sa ivice šesnaesterca ka Edinu Džeku, ali je jedan igrač Olimpijakosa presekao tu loptu, tako da je prva prilika za goste propala. 

Kazna je stigla u 32. minutu. Fortunis je video na levoj strani slobodnog Jovetića, koji je uspeo da izbegne ofsajd zamku, a zatim je sa nekoliko metara šutrao i pogodio za 2:0. 

U 37. minutu ponovo je u glavnoj ulozi bio kapiten Olimpijakosa, Fortunis. Dobro je centrirao, ali je golman Livaković ispred ofanzivaca crveno-belih uspeo da "boksuje" loptu i pošalje je u polje. 

Dodatno tešku situaciju za Fenerbahče, učinila je i povreda Ostervoldea, koji je u 45. minutu morao da napusti igru, a umesto njega je na teren ušao Kadioglu. 

Poslednju šansu u prvom delu igre imao je Fenerbahče. Pokušao je Kaveči iz slobodnog udarca sa oko 17 metara, međutim lopta je otišla malo iznad prečke.   

Ista slika viđena je na stadionu "Jorgos Karaiskakis" i na startu drugog poluvremena. Olimpijakos je napadao, dok Fenerbahče nikako nije uspevao da pronađe pravu formulu za odbranu domaćih. Pokušavali su Tadić i Džeko da iskreiraju neku akciju, međuti, iz svaku situaciju defanzivci domaćih su uspešno rešavali. 

Blistavo veče u Pireju, trećim golom je potvrdio Šikinjo u 58. minutu. Šutem sa ivice šesnaesterca, a posle odličnog presinga na sredini terena i oduzete lopte, Portugalac je poslao mrežu iza leđa golmana Livakovića - 3:0.

I tu su stali fudbaleri Olimpijakosa. Sa druge strane uprkos teškoj situaciji, pokušavali su fudbaleri Fenerbahčea preko Šimanskog i Džeka da dođu do gola i na kraju im se upornost isplatila u 68. minutu. Posle prekršaja Recos nad Samuelom sudija iz Švajcarske je pokazao na belu tačku, a siguran je bio kapiten reprezentacije Srbije, Dušan Tadić - 3:1.

Gol Tadića kao da je dao "krila" igračima iz Istanbula. Hodali su po ivici ambisa fudbaleri Fenerbahčea, a onda su sve preokrenuli za šest minuta igre. Irfan Kaveči je smanjio zaostatak Fenera nakon što mu je Sebastijan Šimanski sa puno osećaja spustio loptu za neizvesnost u finišu meča u Atini - 3:2

 

U drugom meču Viktorija Plzenj je dočekala Fiorentinu i taj meč je završen bez golova 0:0. Prvo poluvreme nije obilovalo prilikama, ali je domaćin bio bliži golu i to u 24. minutu. Loptu je u šesnaestercu primio Matej Vidra. Iz prve je šutirao, ali je njegov volej "prozujao" pored leve stative. 

Uzvratila je Fiorentina u 36. minutu. Beloti je pokušao glavom sa oko jedanaest metara, lopta je otišla na desnu stranu gola, ali je golman Plzenja, uspeo da odbrani njegov šut. 

Do kraja prvog dela igre nije više bilo šansi, uglavnom se igralo od jednog do drugog šesnaesterca, kao da su obe ekipe više čekale kiks rivala. Inače, za Fiorentinu je od starta meča igrao i naš Nikola Milenković.  

Ništa se nije menjalo ni u nastavku utakmice. Istina Plzenj je imao malo veću inicijativu, ipak, bez pravih rešenja bili su domaći za Milenkovića i ostatak odbrane tima iz Firence. 

U 55. minutu Lukas Beltran je primio precizan pas u šesnaestercu i snažno šutirao iz prve u donji desni ugao gola domaćih, ali se golman Plzenja bacio i obranio mu šut. U nastavku utakmice Kori je imao dve dobre prilike za tim iz Poljske, međutim ni on nije bio precizan. 

Fiorentina je uspela da sačuva "nulu" i svakako je zadovoljnija napustila teren, pred revanš u Firenci.


Trofej UEFA Lige konferencije donosi direktan plasman u UEFA Ligu Evrope i zato svih osam klubova koji su ostali u takmičenju sa podjednakom željom i šansama boriče se u nokaut fazi.

Četvrtak

Olimpijakos - Fenerbahče (2:0)
/Fortunis 8, Jovetić 32, Šikinjo 58 - Tadić 68 pen, Kaveči 74/
Plzenj - Fiorentina 0:0
Aston Vila - Lil 21.00 (AS3)
Briž - PAOK 21.00 (AS5)

Revanši 18. aprila