UEFA Liga Evrope

Mančester junajted u spektaklu srušio Barselonu, Brazilci odveli "đavole" u osminu finala Lige Evrope

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2023 22:55
Mančester junajted u spektaklu srušio Barselonu, Brazilci odveli "đavole" u osminu finala Lige Evrope Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Spektakl na "Kamp Nou" obećavao je spektakl i na "Old Trafordu". Tako je to kad ukrste koplja Mančester junajted i Barselona. Posle 2:2 u prestonici Katalonije, "crveni đavoli" su sjajnom igrom u drugom poluvremenu posle preokreta golovima Brazilaca Freda i Antonija slavili 2:1 (0:1) i odveli Junajted u osminu finala Lige Evrope.

Fudbal na turno pogon, kontrola lopte, ideje, presing, taktičko nadmudrivanje, sve to je ponovo viđeno u duelu timova koje bi svi voleli možda da vide u borbi za ovaj trofej, a ne u šesnaestini finala.

Kataloncima je rezultatski, ali i igrački pripao prvi deo. Iako je Junajted nošem hukom sa tribina bolje počeo susret, Katalonci su uspeli presingom da im onemoguće brze akcije, a u 15. minutu su došli i do prednosti. Bruno Fernandeš se poslužio rukama, Balde je to iskoristio i pao a francuski sudija Klermon Turpan je pokazao na penal. Diskutabilna je bila ta odluka, baš kao i udarac Levandovskog, ali je Barsa povela. De Hea je zakačio loptu, ali nedovoljno da je spreči da uđe u mrežu.

Mogli su Katalonci i da dupliraju prednost posle velike greške De Hee. Slabo je ispucao loptu, ali su defanzivci uspeli u poslednji čas da izblokiraju udarac Frenka Kesija.

Posle pauze na teren je izašao goropadni Junajted, trener Ten Hag je uveo Antonija i dobio na probojnosti. Uz to su odlično otvorili nastavak, Bruno Fernandeš se iskupio za penal lepom asistencijom, a Fred je ušao odlično iz drugog plana i matirao Ter Štegena. Eksplodirao je "Old Traford". Diktirao je Junajted ubitačan tempo, "sevale" su polukontre i kontre, igralo se u petoj brzini, Barsa se povijala, ali je izdržala tu opsadu koja je trajala 20 minuta. Mogla je Barsa da ponovo šokira "Old Traford", Žil Kunde je odlično šutirao glavom, ali je De Hea maestralno intervenisao.

Šou večeri ipak je oteo Brazilac Antoni. Posle šuteva Garnača i Freda lopta mu se odbila na desnu stranu odakle je poslao neodbranjivo u suprotan ugao. Junajted je napravio veliki preokret. Barselona nije imala snage da izjednači iako je Varan izbacio loptu sa gol linije posle šuta Levandovskog i uđe u produžetke, pa je doživela prvi poraz od 26. oktobra prošle godine kada je Bajern slavio na Kamp Nou 3:0. Prekinuli su niz od 18 pozitivnih rezultata u svim takmičenjima.

Salcburg je stigao na "Olimpiko" bez Strahinje Pavlovića, ali sa minimalcem iz Austrije i nije upeo da ga sačuva. "Vučica" sa Nemanjom Matićem u timu ih je progutala već u prvom poluvremenu. Paolo Dibala je igrao odlično pogodio je prečku, imao i dva šuta, a u 40. minutu je volej udarcem pogodio i mrežu za 2:0. Sedam minuta pre toga proradio je Andrea Beloti i prvencem u drusu Rome postigao je lep pogodak glavom. Rezultat je ostao na snazi do kraja.

Union Berlin je iskoristio dve krupone greške Ajaksa i na poluvreme otišao sa lepom prednošću koju je zadržao do kraja. Prvo je posle igranja rukom Knohe iz penala pogodio mrežu, a onda je golman Rulji kardinalno intervenisao i nije zaustavio ne tako jak udarac Juranovića sa 16 metara. Kudus je smanjio prednost na staru drugog dela, ali pta to vredi kad je Rulji imao slabo veče i nije uspeo da odbrani udarac glavom Doekija. Dušan Tadić se oprašta od Evrope.

Ren i Šahtjor su ušli u produžetke jer su Francuzi nadoknadili prednost iz prvog meča. Kada je Salah doneo prednost od 2:0 svi su očekivali pobedu, ali je Belosjan postigao autogol u poslednjim sekundama produžetka pa su se izvodili penali. A, tek u njima je bio neviđen obrt. Šahtjor je pogodio prva tri penala, Doku i Meling su promašili za Ren. Onda su igrači Rena pogađali a Bondar i Sikan promašili. Golman Trubin je bio junak jer je odbranio i treći penal Okočukvi, a Kelsi je pogodio za prolaz Šahtjora.

Žreb za osminu finala Lige Evrope održaće se u petak. U jednoj grupi su pobednici grupne faze - Arsenal, Fenerbahče Betis, Unio Sen Žeil, Sosijedad, Fejenord, Frajburg i Ferencvaroš. U drugom šeširu su pobnednici šesnaestine finala: Sporting, Bajer Leverkuzen, Juventus, Sevilja, Mančester junajted, Roma, Union Berlin i Šahtjor.

Liga Evrope, revanš mečevi 1/16 finala:

(1:1) Midtjiland - Sporting 0:4 (0:1)
/Koates 21, Pedro Gonkalveš 50, 77, Gartenman 85 a.g./

(3:2) Monako - Leverkuzen 2:3 (1:2) - penalima 3:5
/Ben Jeder 19, Embolo 84 - Virc 13, Palasios 21, Adli 58/

(1:1) Nant - Juventus 0:3 (0:2)
/Di Marija 5, 20 pen, 78/

(0:3) PSV - Sevilja 2:0 (0:0)
/De Jong 77, Silva 90+5/

(2:2) Mančester junajted - Barselona 2:1 (0:1)
/Fred 47, Antoni 73 - Levandosvki 18 pen/

(0:1) Roma - RB Salcburg 2:0 (2:0)
/Beloti 33, Dibala 40/

(1:2) Ren - Šahtjor 2:1 (1:0, 0:0) - penalima 4:5
/Toko Ekambi 52, Slaah 106 - Belosijan 119 a.g./

(0:0) Union Berlin - Ajaks 3:1 (2:0)
/Knohe 20 pen, Juranović 44, Doeki 50 - Kudus 47/