UEFA Liga Evrope

Rekordi Ter Štegena i Davida De Hee: Golmani Barselone i Junajteda "čistog dresa" čekaju četvrtak

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

21.02.2023 08:39
Rekordi Ter Štegena i Davida De Hee: Golmani Barselone i Junajteda "čistog dresa" čekaju četvrtak Tanjug/AP Photo/Joan Mateu Parra/Ian Walton

Dvojica sjajnih golmana, Mark-Andre Ter Štegen (Barselona) i Davide De Hea (Mančester junajted), minulog vikenda radovali su se pobedama svojih ekipa, a s obzirom da su sačuvali mreže oborili su i dva rekorda. I sve to pred revanš meč na "Old Trafordu" (prvi duel 2:2) gde će dva tima rešiti pitanje učesnika osmine finala Lige Evrope.

Ter Štegen je sačuvao mrežu Barselone protiv Kadiza (2:0) što mu je bio 17. "čist dres" u 22 kola i to je novi rekord Primere La Lige. Brani sjajno nemački golman, ove sezone je u La Ligi primio samo sedam golova, što je takođe rekordni učinak u istoriji španskog fudbala posle 22 odigrana susreta.

Rekord po broju mečeva na kojima nije primio pogodak, ali u klupskim okvirima izjednačio je Davide De Hea. Sačuvao je golman Mančester junajteda mrežu protiv Lestera (3:0), što mu je bio 180. meč od odigranih 521 na kojima nije bio savladan. Izjednačio je klupski rekord Petera Šmajhela, oca Kaspera Šmajhela. Danski golman je 180 puta bio nesavladan na 398 susreta. 

Španac je na 401 meču Premijer lige uspeo mrežu da sačuva na 141 susretu, što je impresivan podatak, a Šmajhel je recimo imao 129 "klin šrtova".