UEFA Liga Evrope

Stogodišnjica Radničkog iz Niša: Vek postojanja dočekujemo kao finansijski stabilan klub

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.04.2023 22:32
Stogodišnjica Radničkog iz Niša: Vek postojanja dočekujemo kao finansijski stabilan klub FK Radnički Niš

U predvečerje velikog jubileja FK Radnički, jednog veka postojanja kluba, na centralnom gradskom trgu u Nišu održan je veliki koncert na kojem su građani Niša i Meraklije, navijači Radničkog, proslavili stogodišnjicu svog kluba.

Pred više hiljada okupljenih nastupili su Gale i Kerber, Vudu Popaj, Najda iz grupe Smak, Totalni klošari, Fighting Sparrow, kao i Di-džejevi Gavra i Ceka. Svi izvođači su veliki navijači Radničkog, a mnogi su klub i opevali u svojim pesmama. Priređena je i spektakularna bakljada i vatromet, pa su niška Tvrđava i čitav centar grada bili obojeni u boje Radničkog.

Fudbalski klub Radnički osnovan je 24. aprila 1923. godine. Sve do kraja Drugog svetskog rata bio je u nemilosti iz političkih razloga a svoju punu afirmaciju stiče 1963. godine kada je po prvi put izborio učešće u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Sledi period velikih uspeha - 1975. godine osvojen je Balkanski kup, a 80-ih godina klub je bio u zenitu rezultata kako na domnaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. U tri sezone Radnički sa velikim uspehom nastupa u Kupu UEFA, a 1982. godine dospeva do polufinala i dvomeča sa nemačkim Hamburgerom.

Raspad Jugoslavije, ratovi i ekonomska kriza ostavili su trag i u klubu, koji je često ispadao u niže rangove takmičenja i dugo nije uspevao da se rezultatski i organizaciono stabilizuje.

Renesansa kluba kreće sa dolaskom novog rukovodstva, na čelu sa Ivicom Tončevom, sredinom sezone 2016/2017. Teška finansijska situacija je konsolidovana, klub je ojačan, pa slede i bolji rezultati ekipe.

Radnički u kontinuitetu sezone završava u vrhu Super lige Srbije, a u istorijskoj sezoni 2018/2019 Radnički je prvenstvo završio na drugom mestu na tabeli i tako po prvi put od svog osnivanja stekao status vicešampiona države.

FK Radnički Niš

 

 

"Vek postojanja dočekujemo kao finansijski stabilan klub. Iskren da budem, nedostaju nam sportski rezultati ove godine, ali, za pet godina koliko vodimo klub, tri puta smo igrali evropska takmičenja što govori o našim ambicijama. Očekujem znatno više od sledeće sezone, odnosno povratak u vrh tabele" rekao je Dragan Marković Markoni predsednik kluba i UO Radničkog. On je dodao da se nada i  da će uskoro krenuti i radovi na renoviranju stadiona "Čair".

"Ja nisam Nišlija, mada sam živeo u njemu nekoliko godina. U svakom slučaju Radnički kao najpoznatiji sportski brend juga Srbije tom prilikom me je osvojio i sigurno ću biti Meraklija do kraja života", rekao je Marković.
Ivica Tončev prvi čovek Radnički kaže da je malo klubova u Srbiji koji imaju takvu tradiciju i istoriju. "Radnički je nadživeo 6 država, ratove, zabrane... Ali se uvek borio i izborio za svoje mesto. Brojne generacije pamte slavne igrače i podvige našeg kluba", objašnjava Tončev. 

Radnički posle mnogo godina iz bezdana vratilo na mapu fudbalske Evrope, tamo gde i pripada.

"Imali smo i uspone i padove u prethodnom periodu. Ali smo napravili stabilan klub i to je naše najveće postignuće", ističe Tončev.

Po pitanju budućnosti naglasio je da je ostalo je još puno neostvarenih planova.

"Ne bismo bili ovde da ne verujemo da jednog dana možemo da osvojimo prvenstvo Srbije ili Kup. Tako da kao naš prioritet za budućnost ostaje da našim navijačima u narednom periodu donesemo i jedan trofej", istakao je Tončev.