UEFA Liga Evrope

Zanimljivosti iz Frajburga: Dnevne novine, najstariji hotel u zemlji i najskuplja regija

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

09.11.2023 14:14
Zanimljivosti iz Frajburga: Dnevne novine, najstariji hotel u zemlji i najskuplja regija TV Arena sport

(Frajburg, od specijalnog izveštača TV Arena sport)

Jasno je da je Frajburg poznat po fudbalu, da tu igru vole i prate svi u gradu jer će stadion večeras protiv TSC-a biti pun, ali ovo mesto na jugozapadu Nemačke ima da ponudi još dosta toga.

Grad se nalazi u Baden-Virtemberg regiji koja je treća po veličini i broju stanovnika u Nemačkoj. Štugart je centar ove regije, koja je ujedno jedna od najskupljih u državi, što je pomalo čudno, kada se uzme u obzir da u njoj, a pogotovo u Frajburgu ima veliki broj studenata. U oči upada i slika iz centra grada koji je pun, a kazaljke se još nisu ni poklopile i označile podne.

Pored Milerove kapije i Minster placa, koji važe za glavne znamenitosti ograda, Frajburg može da se pohvali i po tome što je baš ovde najstartiji hotel u celoj zemlji, ali i u Evropi. U pitanju je hotel "Zum Roten Beren", koji je otvoren davne 1102. godine i maltene radi bez prestanka još od tada, izuzev tokom dva perioda, Prvog i Drugog svetskog rata.

Što se tiče lokalnih novina, koje nije tako lako naći, cela strana posvećena je duelu Frajburg - TSC, koji je na programu u četvrtak od 21.00 (TV Arena 1 Premium). Iako se sam tekst manje više svodi na izjave trenera pred ovaj susret, može se videti i ne toliko dobra predikcija startnih postava. Nemci su u prvih 11 Topolčana stavili Marka Rakonjca, za kog je poznato da će propustiti 4. kolo Lige Evrope usled povrede.

TV Arena sport

 

 

Zanimljivost je da je iz Frajburga Martin Hajdeger. On se u ovom gradu rodio, a u njemu je i preminuo. Za Hajdegera se smatra da je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih filozofa 20. veka. Zalagao se za ontologiju (nauka o biću), za koju je smatrao da je zapostavljena i da ukoliko čovek želi da upozna samog sebe, mora njoj da se vrati.

Može se reći da je sve spremno za susret TSC-a i Frajburga, iako je radni dan, očekuje se da na stadion dođe oko 30 hiljada ljudi, a okupljanje navijača počinje već oko 18 časova u samom centru grada.