UEFA Liga Evrope

Fudbal u Frajburgu: Nemci sa ponosom o njemu pričaju

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

08.11.2023 17:21
Fudbal u Frajburgu: Nemci sa ponosom o njemu pričaju TV Arena sport

(Frajburg, od specijalnog izveštača TV Arena sport)

"Čoveče, ja sam bio u Bačkoj Topoli pre mesec dana", bile su reči jednog konobara u pivnici koja je poznata po tome što svakog meseca ima nešto novo iz točionice da ponudi. Srce Frajburga, grada poznatog po izraženom lokal patriotizmu, dobrom pivu i zelenilu.

Svega nekoliko sati po dolasku u grad na jugozapadu Nemačke koji broji oko 200.000 stanovnika, postalo je jasno koliko ljudi u tom mestu žive za fudbal.

"Frajburg nije među najvećim ekipama u Evropi. Nemamo budžet kao ostali timovi, ali, evo igramo Ligu Evrope drugu godinu zaredom, što je za nas neverovatno, pošto smo u prošlosti imali uspone i padove. Dešavalo se da igramo i Cvajtu i to nas nije sprečilo da podržavamo ekipu.", nastavio je Hans, ne obazirući se na gužvu u 15 časova i 30 minuta, koja je jasno označila vreme za ručak. Zanimalo ga je samo da što više ispriča o fudbalu, Frajburgu i gradu.

Zanimljivo je da se na utakmici u četvrtak Frajburg - TSC (21.00, TV Arena 1 Premium), ne očekuje pun stadion, pre svega jer je radni dan, a trenutno je pretpostavka da će se na tribinama Evropa Park stadiona naći oko 30.000 navijača (kapacitet je 34.000).

TV Arena sport

 

 

Činjenica da Frajburg ne stoji rame uz rame sa velikanima evropskog fudbala uopšte ne dopire do navijača kluba, koji ponosno pričaju kako njihov voljeni tim možda nema novca za velika pojačanja, ali da u njemu talenti postaju igrači.

Jedan od primera je svakako Joakim Lev koji je svoju seniorsku karijeru započeo baš u Frajburgu, u koji se kasnije dva puta vraćao. Postao je trener i 2006. preuzeo Nemačku, sa kojom je osvojio Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Domaćina u 4. kolu Lige Evrope protiv TSC-a ne očekuje nimalo lak zadatak. U prvoj utakmici Frajburg je slavio 3:1, ali se nije pokazao kao preterano ofanzivna ekipa, ne kreira puno šansi, već je najopasnija iz prekida, a kvalitet je dokazao i Vićenzo Grifo, koji je postigao sva tri pogotka za nemački klub.