Superliga Srbije

Borjan, Rodić, Gobeljić, Ben i Srnić po broju titula stali uz rame Rajku Mitiću

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

26.05.2023 11:26
Borjan, Rodić, Gobeljić, Ben i Srnić po broju titula stali uz rame Rajku Mitiću MN Press

Fudbaleri Crvene zvezde osvajanjem Kupa Srbije protiv Čukaričkog (2:1) vezali su treću uzastopnu "duplu krunu" i ušli u klupsku istoriju. Ova generacija je uradila što i neke mnogo bolje nisu na domaćem tlu, dominiraju šest godina u kojima su osvojili čak devet trofeja.

Kapiten Milan Borjan, te bekovi Milan Rodić i Marko Gobeljić stigli su u leto 2017. godine i punih šest sezona ostali su stubovi Crvene zvezde koja je dominirala i svih šest sezona igrala grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja (dve Lige šampiona, četiri Lige Evrope).

U ovom periodu su osvojili čak devet trofeja, šest titula, tri Kupa Srbije, pa i ove tri duple krune i upisali se kao jedni od najtrofejnijih igrača kluba. Po broju titula izjendačili su se sa legenadrnim Rajkom Mitićem , a po trofeja sa počasnim predsenikom i trećom Zvezdinom zvezdom Draganom Džajićem koji na kontru kao igrač ima pet titula i četiri kupa kao i  "bombarderom" Borom Kostićem. Ovaj trio je u kvartet pretvorio i Slavoljub Srnić, koji je u dva navrata takođe upisao šest titula i tri kupa. Kvintetom ga čini El Fardu Ben. Napadač sa Komora stigao je u januaru 2018. godine, otišao je u januaru ove godine u APOEL, ali mu u Zvezdi računaju devet trofeja...

Šest titula prvaka ima i prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić, ali i trofej više jer je osvojio četiri kupa. Legendarni Bora Kostić osvojio je devet trofeja, pet titula i četiri kupa, kao i Dragan Džajić...

Milan Borjan je u svakom smislu "broj jedan". Na 273 meča (prema Transfermarktu) u dresu crveno-belih na skoro polovinu (134) nije primio gol. Zvezda u njemu ima i ekstra golmana i produženu ruku trenera na terenu. Milan Rodić šest sezona igra bez alternative. Često je igrao pod "blokadom" zbog povreda, igrao je neznajući i sa kovidom, sa Ivanićem i Kataijem bio je neizostavni deo ubitačnog triliga po levoj strani. Upisao je 233 meča, uz 10 golova i 28 asistencija. 

Marko Gobeljić je ove sezone bio na margini, učestvovao je na samo 19 mečeva najviše zbog povreda. Na 187 susreta postigao je 11 golova uz 22 asistencije. Slavoljub Srnić je poslednje dve sezone zlatni džoker Zvezde, igrao je šta se od njega zahtevalo, od beka do krila, krpio je sve rupe. Na 209 susreta upisao je 22 gola i 25 asistencija. El Fardu Ben je na 196 mečeva postigao 83 gola uz 47 asistencija, najefikasiniji je strani igrač u istoriji Zvezde, drugi iz Rikarda Gomeša u Srbiji.

Borjan i Rodić sačekaće i novog trenera Baraka Bahara, imaće priliku da uvećaju saldo trofeja, dok bi Marko Gobeljić i Slavoljub Srnić mogli i da napuste stadion "Rajko Mitić".