Superliga Srbije

Jubilarci Milan Borjan i Aleksandar Katai: Simboli dominacije jedne ere Crvene zvezde

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

06.04.2023 13:17
Jubilarci Milan Borjan i Aleksandar Katai: Simboli dominacije jedne ere Crvene zvezde MN Press

Crvena zvezda je pregazila i Suboticu (4:1), došla je na šest bodova do matematičke odbrane titule u Mozzart bet Superligi i uz to je na susretu imala dvojicu jubilaraca. Milan Borjan je izjednačio golmanski klupski rekord po dugovečnosti Ratomira Dujkovića od 266 takmičarskih susreta, dok je Aleksandar Katai sa dva pogotka došao do cifre od 100 golova u crveno belom dresu.

Kapiten crveno-belih i "Magiko" su uz Milana Rodića, Gelora Kangu, te Mirka Ivanića stubovi uspeha totalne dominacije Crvene zvezde u poslednjih šest sezona, osvojenih pet titula, dve duple krune, smeši im se i šesta uzastopna, te možda i treća uzastopna "dupla kruna". 

Milan Borjan je bio izbor trenera golmana Dušana Gašića na leto 2017. godine kada su se crveno-beli odlučili za "restart" sa Vladanom Milojevićem. Stigao je iz Ludogoreca i to pred prvi duel sa praškom Spartom u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pamtio je dugo momenat kada je sa Gašićem izašao sam na zagrevanje 45 minuta pre početka tog debija 27. jula. Pozitivna trema je nestala sa prvom uhvaćenom loptom i od tada je počeo da ispisuje najlepše stranice svoje karijere, bio je Zvezdin junak protiv Krasnodara, pa u Salcburgu, pamtiće se parade protiv Jang Bojsa u finišu meča i drugog ulaska u Ligu šampiona, luda penal serija u Kopenhagenu. Fudbalski klub Crvena zvezda je od prošle godine počela da računa i prijateljske mečeve, pa je tako Borjanu u Subotici bio rekordni 266.  takmičarski, ali i jubilarni 300. meč u crveno-belom dresu računajući sve susrete.

 

 

Borjan je do sada branio na 300 utakmica, računajući i prijateljske mečeve, i primio 208 golova, uz 152 "klin šita". Kada govorimo o takmičarskim susretima, izjednačio se sa Ratomirom Dujkovićem, i sada je na 266 mečeva, i nalazi se na visokom 10 mestu večne liste. Malo ispred su Miloš Šestić (277), Vladica Popović (291), Rajko Mitić (294), Boško Đurovski (299). Ako ostane do kraja karijere izvesno je da bi mogao da nadmaši Jovana Aćimovića (318), Vladimira Petrovića (33), Boru Kostića (341) i rekordera Dragana Džajića (389).

"Neverovatan osećaj... Odigrati 300 utakmica za Zvezdu je čast i privilegija. Takođe, tu je i Saletov jubilej, postigao je trocifren broj golova... Neverovatan igrač i momak, i želim mu samo da nastavi ovako, te da bude što duže u Zvezdi, kako bi zajedno osvajali titule, duple krune i igrali evropska proleća. Polio sam ga kofom vode, smrzao se, ali mora malo. Šalu na stranu, čestitam mu, samo neka tako nastavi i nema zime za Zvezdu", izjavio je Borjan.

 

 

Aleksandar Katai je jedna posebna kategorija igrača, maštar, dribler, kreator, egzekutor koji je u Zvezdi pobeđivao i sebe i svoju retku bolest. U dva Zvezdina mandata , prvom od juna 2015. do avgusta 2016. godine, pa od jula 2020. do danas, na 189 takmičarksih mečeva upisao je 101 golova i 48 asistencija. 
 
Prvi pogodak u crveno-belom dresu postigao je 29. novembra 2014. godine u meču sa OFK Beogradom (2:1), već naredne sezone, bio je zlatna kopačka Superlige i sa 21 golom bio glavni adut Grofa Božovića u osvajanju šampionske titule naše Crvene zvezde. Jedan od najboljih poteza i Zvezde i Kataija bio je povratak na "Marakanu" posle četiri godine jer su dobili i klub i on. Magični golovi, spektakularni driblinzi, asistencije, već tri sezone ostavljaju ga i statistički najboljih igračem Mozzart bet Superlige. 

Katai je dakle računajući takmičarske susrete, na 189 mečeva postigao 101 pogodak, a ako u tu računicu dodamo prijateljske utakmice, onda je na 225 duela upisao 113 golova. Na večnoj listi strelaca, računajući samo takmičarske susrete, Katai zauzima deveto mesto u klubu, a prvi ispred njega je Rajko Mitić (109), Darko Pančev je postigao 116, a Bora Kostić rekordnih 230. 

Katai se primiče i 100. golu u Superligi Srbije. Do sada ih je postigao 92, osam manje od najefikasnijeg igrača srpskog fudbala od 2006. godine Milana Bojovića, strelca tačno 100 pogodaka.