Superliga Srbije

Posle svake kiše dolazi sunce i čovek na kog Crvena zvezda uvek može da računa

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

26.05.2024 10:54
Nakon lošijeg starta, Crvena zvezda je uspela da odbrani duplu krunu MN Press
Nakon lošijeg starta, Crvena zvezda je uspela da odbrani duplu krunu

"Posle svake kiše dolazi sunce" izreka kojom se ljudi često teše. Neki navijači su Crvene zvezde su se verovatno tako tešili kada su gledali kako njihovi miljenici prosipaju bodove po terenima Mozzart Bet Superlige Srbije i kako ostaju bez evropskog proleća. Šta god da je prolazilo kroz glavu pristalicama crveno-belih, ova sezona je dobila srećan kraj za njih.

Iako se u takmičarsku godinu ušlo sa nešto većim ambicijama, određeni ciljevi su ispunjeni. Još jedna titula šampiona Srbije (sedma u nizu) je stavljena u vitrine, a njoj je pridružen i pehar nacionalnog kupa (četvrti u nizu). 

Pre nešto manje od godinu dana, osvajač duple krune je na mesto šefa struke postavio "dželata" iz 2022. godine. Na klupu je seo izraelski stručnjak, Barak Bahar, a klub sa stadiona "Rajko Mitić" je imao jasne zadatke za njega. Već u startu je pojačan igračima koji su stigli bez obeštećenja - Piterom Olajinkom, Markom Stamenićem i Žan Filip Krasoom. Bahar je vrlo brzo uigrao ekipu, a navijačima se dopadalo ono što su gledali na pripremnim mečevima. Upravo zato je i pun stadion dočekao prijateljsku utakmicu sa Fiorentinom gde je "viola" razbijena na komade sa "petardom" u mreži.

Svaki navijač šampiona Srbije je u tom trenutku bio na sedmom nebu i u sezonu se ušlo sa ogromnim očekivanjima u grupnoj fazi Lige šampiona, koju je Crvena zvezda obezbedila bez kvalifikacija, već direktno kao osvajač nacionalnog prvenstva. Možda je upravo taj nedostatak evropskih kvalifikacija doveo do uspavanosti u redovima Baharove ekipe. Iako su bez većih problema ređali trijumfe u prvih nekoliko kola, činilo se kao da igraju "pod ručnom". Pogotovo kada su stigla pojačanja pred sam kraj prelaznog roka, u vidu Šerifa Endiaja, Nasera Đige i In Beom Hvanga.

MN Press

Nekadašnji trener Crvenoe zvezde, Barak Bahar

 

Izgledalo je da stil igre koji je forsirao izraelski trener više odgovara fudbalu koji se igrao u Evropi, dok u Superligi Srbije njegov tim nije mogao da pronađe pravi ritam. Kada bi upitali navijače, ako izuzmemo rezultat, da li je njihov klub igrao dopadljiv fudbal pod vođstvom Bahara, većina bi se složila. Ipak, lepa igra ne donosi uvek rezultate, a to je jedino što se računa u sportu. Zvezda je delovala poprilično nesigurno u domaćem prvenstvu i vrlo brzo se našla u situaciji gde zaostaje za večitim rivalom na tabeli. Sa druge strane u Ligi šampiona je imala sve u svojim rukama, odnosno da u pretposlednjem kolu trijumfom u Bernu protiv Jang Bojsa praktično obezbedi evropsko proleće. Iako su odigrali dobru utakmicu protiv prvaka Švajcarske, neiskorišćene šanse su koštale šampiona Srbije. Bilo je to prvo upozorenje za Bahara, ali je bilo jasno da Izraelac do zimske pauze mora prezueti prvo mesto na tabeli od Partizana. Priliku za to je imao u direktnom duelu sa crno-belima, koji je završen porazom, te je "parni valjak" otišao na zimovanje sa +1 u odnosnu na crveno-bele.

Barak Bahar je dobio zahvalnicu i odmah nakon derbija je smenjen. Nije se dugo diskutovalo o mogućim zamenama, jer je Vladan Milojević bio spreman da uskoči na njegovo mesto. Kao i što je sam rekao ranije, a i na proslavi ovogodišnje titule: "Crvena zvezda će u meni uvek imati čoveka koji će biti tu kada je potrebno". Upravo to je i pokazao u decembru 2023. godine. Prihvatio se ekipe koja bila u tom trenutku poljuljana i bez samopouzdanja. Međutim, strpljivim radom vratio je ekipu u život.

Šerif Endiaj je doveden kao jedno od najskupljih pojačanja u istoriji kluba, a tokom većeg dela jeseni je izgledao kao odsutno, kao da glavom nije bio na terenu sa ostalim saigračima. Senegalac je sam istakao kako mu je Milojević vratio samopouzdanje, a ovaj mu to vratio golovima i odličnim izdanjima na terenu. Piter Olajinka je doveden da bude nosilac igre, a u prvom delu sezone je često grejao klupu. Kod Milojević je postao čovek od poverenja i neko ko može da ispuni sve što trener od njega zahteva. U sistemu srpskog stručnjaka je zablistao i In Beom Hvang, kod kog se videlo u startu da je vrhunsko pojačanje, ali se ipak uklopio u bleda izdanja ekipe iz jesenjeg dela sezone.

MN Press

Vladan Milojević je vodio Crvenu zvezdu na 200 mečeva u svim takmičenjima

 

Na kraju, posle svake kiše dođe sunce. Tako je i sunce obasjalo stadion "Rajko Mitić" u prolećnom delu sezone. Ukupno su izabranici Vladana Milojevića odigrali 21 takmičarski utakmicu od početka februara, a upisali su čak 19 pobeda i dva remija. U potpunosti su dominirali u prethodna četiri meseca, kako u prvenstvu, tako i kupu. Upisali dve pobede protiv večitog rivala i stiglo do četvrte uzastopne duple krune. To je ujedno bio i glavni cilj kluba, odbrana oba domaća trofeja.

Crvenoj zvezdi sada sleduju evropske kvalifikacije, te ako želi da zaigra u Ligi šampiona neće smeti da startuje sezonu uspavano i pod ručnom. Srećom po njih imaju čoveka koji je sve runde istih tih kvalifikacija prošao u prvom mandatu na klupi šampiona Srbije. Cilj će kao i svake godine biti isti za klub iz Ljutice Bogdana - odbrana duple krune i plasman u nokaut fazu evropskih takmičenja.