Superliga Srbije

Zvezdan Terzić na Kipru ekskluzivno za TV Arena sport: Zvezdi imponuje da je prodala Nedeljkovića u Premijer ligu za devet miliona evra

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.01.2024 20:43
Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde TV Arena sport
Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je u Pafosu u ekskluzivnom intervjuu za TV Arena sport govorio o svim aktuelnim temama: transferu Koste Nedeljkovića, statusu Jovana Mijatovića, interesovanju iz Španije za golmana Omrija Glazera, prelaznom roku, tendenciji razvoja mladih igrača, finansijskom vođenju kluba, ambicijama...

Direktor crveno-belih imao je zanimljiv sastanak sa čelnicima kiparskog kluba Pafos o saradnji u budućnosti, pa je intervju započet na tu temu.

"Videćemo, postoji obnostrana zainteresovanost da napravimo saradnju. Naravno da je Crvena zvezda na mnogo višem nivou od Pafosa, ali s obzirom na bogatstvo koje imaju vlasnici Pafosa i ljubav prema fudbalu, a imaju sedam klubova širom sveta, sigurno da se neće zaustaviti samo na ovim rezultatima do sada. U aprilu ćemo ovde poslati jednu generaciju iz naše Omladinske škole na međunarodni turnir, tako da će to biti početak saradnje", počeo je intervju Terzić.

Crvena zvezda je peti put na Kipru, po svemu što se zatekli ovde, mislim uslove za rad i sve ostalo, da li je bila ovo prava odluka da se dođe u Pafos? 

"Meni su ovo 41. zimske pripreme, prve sam imao u januaru 1983. godine. Za svake pripreme kažu "nikad nismo radili ovako teško". Ali, ovakve uslove koje su nam ponudili ljudi iz Pafosa nismo imali nigde. Nigde. Ni u Antaliji, koja je stvarno vrh uslova koja su do sada nuđeni. Ovde, ova dva terena sa hibridnom travom je nešto što nemamo ni na "Marakani". Da ne govorim o hotelu i svim pratećim sadržajima kao što je teretana i ostalo."

Tri utakmice na Kipru, tri pobede. Kako vam izgleda igra Crvene zvezde, već se naziru neki principi novog trenera?

"Treba imati u vidu da je nama pet igrača sa reprezentacijama na Kupu Afričkih nacija i Azijskom kupu, da su van stroja Katai, Ivanić, Rodić, da je Nedeljković u Birmingemu na potpisu sa Aston Vilom. Tako da je to devet sigurnih startera za naredno prvenstvo koji nisu igrali ove utakmice, osim Rodića, koji se juče vratio. Sigurno će to izgledati potpuno drugačije kada se svi prvotimci vrate, a ono što može da se primeti posle ove tri utakmice jeste da je vraćena jedna ozbiljnost, disciplina, da je Vladan Milojević to utegao na jedan pravi način, njemu prepoznatljiv i da će to biti mnogo ozbiljnije što se tiče defanzive nego što je to bilo jesenas".

Kako se vama čini, iz vaše pozicije, da li je hendikep ili ne što Zvezda nema kompletan tim okupu, a igrači koji nedostaju su veoma bitni šrafovi?

"Hendikep je kada nemate petoricu reprezentativaca, plus četvoricu naših igrača. Milojević nije imao priliku da uigrava najbolji sastav. Međutim, svi ostali igrači su dobro radili, nadam se da će svi ostali fudbaleri sa reprezentativnih okupljanja vratiti zdravi i fizički spremni jer dolaze iz takmičarskog ritma i da će se brzo uklopiti u zahteve Vladana Milojevića."

 

 

Koliko činjenicu da nema reprezentativnih igrača koriste Zvezdina deca. I da li su iskoristili šansu?

"Zadovoljni smo sa našim "klincima" ovde. I sa Kneževićem, sa Radojevićem posebno, sa Jovanom Šljivićem, Veljom Milosavljevićem, "Mesijem" Maksimovićem. Stvarno su ostavili jedan dobar utisak i adaptirali su se na zahetve seniorskog fudbala mnogo brže nego što smo očekivali".

Neki su od njih postizali golove, Šljivić je i letos pogađao. Koliko su blizu da imaju neke ozbiljne uloge u timu?

"Od Radojevića najviše očekujemo, odmah uz rame su Knežević i Šljivić. Ostali, zavise od zdravstvenog biltena, kako će se staviti na raspolaganju Milojeviću... Od rezultata i još mnogih drugih faktora zavisiti i minutaža koju će imati. Sigurno je da će Crvena zvezda nastaviti ovim trendom, kao što smo jesenas imali po petoricu igrača, čak i u Ligi šampiona.

Jovan Mijatović se dokazao u prvom timu, osam golova na 14 mečeva, igrao je zapaženu uzlogu i u Ligi šampiona i u Omladinskoj ligi šampiona. Šta vam govori o njegovom karakteru ona "panenka" protiv Spartaka?

"On je dete koje ima neverovatno samopouzdanje. I to je preduslov da se napravi velika karijera. Ta njegova strast i ljubav prema fudbalu, to samopouzdanje koje ima je stvarno neverovatno. U prilog tome ide i onaj penal koji je izveo na sportski "bezobrazan način", ali on bi ga izveo tako i u 90. minutu u Ligi šampiona. Nemam dilemu. On je jesenas iskoristio šansu kao i Kosta Nedeljković, nadam se da će i ovi "klinci" koji dolaze nastaviti njihovim putem".

Da li za Jovana Mijatovića postoji još neka konkretna ponuda mimo onoga štzo smo čitali, a u pitanju je Siti grupa. Videli smo ovde i njihove skaute koji su boravili na Kipru nekoliko dana, prati rad Mijatovića. Kakva je sudbina Mijatovića i da li će biti igrač Crvene zvezde na proleće i od čega to zavisi?

"U Zvezdi ne želimo da govorimo o stvarima u prleaznom roku koje nisu odrađene i realizovane. Naravno, za svakog mladog igrača Crvene zvezde postoji interesovanje, a za Jovana Mijatovića je u ovom trenutku ono i najveće. Tržište je nepredvidiva stvar, mi imamo cenu ispod koje ga nećemo pustiti. Postoji šansa da Mijatović ostane u Zvezdi i do juna meseca. Videćemo, tržište je to koje odlučuje, a ne mi".

Na primeru Koste Nedeljkovića pokazalo se da mladi igrači u zemlji mogu da postignu tržišnu vrednost. Da li će Zvezda možda napraviti zaokret u politici i više se okrenuti domaćim igračima iz Superlige?

"Igrače ne delimo na domaće i strance, već na dobre i loše. Delimo ih na one koji Crvenoj zvezdi mogu da donesu rezultat i one koji ne mogu. One koji mogu da nam donesu šampionske titule. Crvenoj zvezdi treba jedan miks i balans između stranih i domaćin igrača. To je prva stvar. Druga stvar, vezana za prodaju igrača. Mi vagamo, razmišljamo kada je najbolji momenat prodati igrača. To zavisi i od finansijske situacije unutar kluba, posle toga i naša procena da li će tržište ponuditi u budućnosti veću cenu ili ne. Mi smo svesni da na proleće nemamo evropskih utakmica već samo našu domaću ligu koja nije baš atraktivna za oko, po uslovima, ambijentu, pa i kvalitetu. Teško da se iz naše lige dostigne neka velika cena. Ono što Evropa traži i kupuje su mladi igrači. Poluproizvodi koji oni žele da oblikuju. Često čujem priče 'zašto ne zadržite igrača dve-tri godine pa ga prodate po većoj ceni'. Pa, neće oni. Aston Vila hoće da oblikuje Nedeljkovića, a ne da ga ostavi dve tri godine ovde, pa da ga kupi. Već su zakasnili, a cena samo pada. Govorio sam o tome vezano za Strahinju Erakovića koji je imao veću cenu leta 2021. i 2022. kada je bio mlađi, nego kada smo ga prodali. Mi smo imali ponudu od devet miliona evra, cena mu je pala na sedam i jedina ponuda koju smo imali u tom trenutku je bio Zenit. To je pokazatelj da ne treba ni čekati. Mi nismo trgovačko preduzeće i ne zavisi samo od finansijske ponude, već i od procene koliko nam je taj igrač potreban vezano za takmičenja koja imamo. Mnogo tu faktora ima kada odlučujemo da li igrača prodati sada ili ga prodati u perspektivi".

Da li je suma koja se pominje za Kostu Nedeljkovića njegova tržišna vrednost ili vredi više. Kako vi vidite to?

"Tržišna vrednost je ona koju je neko spreman da plati. Sve ostalo je paušalna priča koja nema veze i nema utemeljenja. Svaki igrač vredi tačno onoliko koliko je neko spreman da plati. Kao i sve ostalo u životu. Cena od devet miliona evra i 15 odsto od narednog transfera je stvarno ozbiljna cena za igrača koji igra na poziciji desnog beka. I to treba prihvatii kao realnost. Nama imponuje što smo odradili transfer u Premijer ligu. Reputaciono to mnogo znači za Crvenu zvezdu jer je to pokazatelj klub imama igrače ne samo za Top pet, nego i za najzahtevniju ligu na svetu - Premijer ligu. Treba imati u vidu da smo u martu od fiksnih 16,5 milioan evra, koje nam je pripadalo za učešće u Ligi šampiona, čak 13 miliona evra odvojili da bismo platili porez državi. Eskontovali smo unapred taj novac od UEFA i platili državi porez. Mi vodimo jednu odgovornu politiku u skladu sa zahtevima UEFA finansijskog fer-pleja i monitorninga koje imamo svaka tri meseca. UEFA je tu jako rigorozna, sve više i više "zatežu", obaveze od ove godine prvi put moramo izmiriti u celosti do 31. marta. Ranije je finansijski monitoring UEFA, vezan za izdavanje licence podrazumevao da dospele obaveze do 31. decembra morate izmiriti do 31. marta. A sada morate sve obaveze koje stignu do 31. marta morate da izmirite - 31. marta. UEFA zateže jer želi da uvede red, a Crvena zvezda se strogo pridržava tih kriterijuma. Plaćanje poreza državi je obaveza koja ulazi u monitoring UEFA i mi smo to morali da platimo."

Pratim Partizan, svaka im čast za jesenas

Da li pratite dešavanja u Partizanu, oni su lideri Superlige?

"Pratim, oni su ovde na Kipru. Oni igraju dobro, jesenas du odigrali mnogo bolje nego što smo očekivali. Sve čestitke i Duljaju i igračima", rekao je Terzić.

Bili ste juče na meču Mladist Lučani - Železničar, Uroš Sremčević je bio centralna tema što se negde provlači kroz medije. Vi nam recite da li je odlazak Jovana Mijatovića uzročno-posledično povezan sa dolaskom Sremčevića ili postoje neki drugi razlozi?

"Na poluvremenu mi je prišao Saša Stamenković, bivši naš golman i rekao 'direktore, hvala što ste došli da me gledate'. Tako da je pitanje koga smo juče gledali."

Sremčević je reprezentativac, veliki potencijal, možete li nam reći nešto o njegovim kvalitetima?

"On je interesantan igrač, mlad, rođen u aprilu 2006. godine. Još uvek je maloletan, a pokazao je određnu zrelost i potencijal rasnog strelca. On će napredovati i sigurno je interesantan Crvenoj zvezdi."

Koliko je u ovom trenutku priča oko Omrija Glazera realna, španski mediji su objavili vest da je interesantan Betisu i Sevilji?

"U ovom trenutku Glazer je potreban Zvezdi, ostavio je jesenas izvanredan utisak. Uradićemo sve što možemo da ostane u Zvezdi jer nama je glavni prioritet osvajanje titule u maju mesecu. Već sam rekao da niko ne može da ide iz kluba čiji bi odlazak ugrozio osvajanje šampionske titule. U ovom trenutku Glazer nije na prodaju, ali mi možemo to da kažemo a tržište može da nas demantuje. Ako dobijemo ponudu koju ne možemo da odbijemo, a budemo imali adektavnu zamenu naravno da bi bilo neodgovorno sa naše strane da se Crvena zvezda odrekne tolikog priliva. Videćemo, mislim da je trenutno sve na bazi medijskih natpisa."

Ukratko, gde vidite Zvezdu na leto i naredne sezone, u Ligi šampiona ili Lige Evrope. Često se polemiše oko toga da li Zvezda ima budžet, kvalitet da igra Ligu šampiona ili Ligu Evrope, gde bi se pokazala možda bolje?

"Verovatno je neka prava mera Crvene zvezde je Liga Evrope. Međutim, druga stvar je što su duplo veći prihodi od Lige šampiona. Treća stvar, Zvezda je ove jeseni pokazala da može da igra ravnopravno protiv svih klubova. Mi smo igrali ravnopravno protiov Mančester sitija, Lajociga, da ne govorim o Jang Bojsu. Spletom nesrećnih okolnosti osvojen je samo bod, mislim da je Crvena zvezda svojim igrama u eliti zaslužila više. Pokazali smo da kao klub rastemo, da možemo da se sudarimo sa svim klubovima iz Lige šampiona, čim smo se sudarili sa najboljim u ovom trenutku na planeti - Mančester sitijem. Crvena zvezda pripada narodu, a narod ima želju da Zvezda bude na najvećoj sceni. Mi nemao pravo da oduzmeo narodu pravo da na "Marakani" igraju najbolji Evropi iz najjačeg takmičenja", zaključio je intervju Terzić.