Superliga Srbije

Partizan je na "Marakani" znao da izgubi kada je bio najjači, ali i da pobedi kada su ga svi otpisivali

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.03.2023 09:30
Partizan je na "Marakani" znao da izgubi kada je bio najjači, ali i da pobedi kada su ga svi otpisivali MN Press

I pred 169. "večiti derbi" Partizan će morati da se nosi floskulom da u "derbiju ne pobeđuje bolji tim", već onaj sa većom energijom i željom. Situacija u Humskoj je loša, nema rezultata, nema ni mira, sve je baš onako kako ne bi trebalo da bude u trenucima kada se bitna takmičarska pitanja rešavaju. U Zvezdi je, s druge strane, sve prilično stabilno, rezultati su dobri, ekipa ima potreban mir i lagano korača ka šestoj uzastopnoj tituli i direktnom plasmanu u Ligu šampiona.

Ne tako davno, na početku prolećnog dela sezone, u Humskoj su posle gostovanja u Krušvecu i minimalne pobede protiv Napretka (1:0), ali i remija Crvene zvezde i Vojvodina (1:1), pomislili da bi možda do kraja Superlige i mogli da se umešaju u borbu za prvu poziciju u Supelrigi.

Ti snovi su se raspršili već u narednom kolu.

"Davljenik" u srpskoj fudbalskoj eliti Mladost GAT zadala je bolan udarac i "crno-belima" nanela pravu katastrofu u Humskoj, pobedivši ih 4:0, što je kroz istoriju malo kome uspevalo. Od tog momenta "parni valjak" ostaje bez goriva, počinje silovito da juri silaznom putanjom, a još uvek se čeka neko da stane na kočnicu i da volan okrene u suprotnom smeru.

Usledila je eliminacija iz Lige konferencija, iako je Partizan posle prve utakmice sa Šerifom bio viđen u osmini finala, revanš je bio bolan, a poraz od 1:3 prekinuo je i evropske ambicije trofejnog kluba, koji je bez istog od 2019. godine. Partizan nije uspeo da savlada ni Radnički iz Kragujevca (1:1) na svom stadionu, pa je usled svih ovih neuspeha i očigledne nemoći da nešto promeni, trener Gordan Petrić doneo odluku da se povuče četiri dana pred "večiti derbi". 
Trenutak za preuzimanje stručnog štaba nije mogao da bude gori za Igora Duljaja. U momentima kada su navijači Partizana jedinstveni oko toga da Uprava kluba ne bi smela više ni jedan dan da ostane na svojim pozicijama u klubu, kada na tribinama nema publike, a i kada je ima pažnja je usmerena protiv čelnika, kada su rezultati loši, a atmosfera u svlačionici ozbiljno narušena, nekadašnji reprezentativac Srbije i do nedavno trener u Teleoptiku – rekao je DA.

Već prvi zadatak biće mu verovatno i najteži: duel sa Crvenom zvezdom i na stadionu "Rajko Mitić". Ipak, gledajući kroz istoriju, umeo je Partizan da pobedi "večitog" rivala i kada niko nije verovao u to, a znao je i da izgubi, kada poraz nije očekivao.

Izdvojićemo dva prvenstvena derbija odigrana na "Marakani". U obe utakmice pobedio je tim koji je pre početka meča važio za autsajdera. 

120. "večiti derbi" - 20.04.2003.
Crvena zvezda – Partizan 2:0 (1:0)

Partizan je grabio ka šampionskoj tituli, imao je nedostižnih "+19" i već je uveliko pravio planove za plasman u Ligu šampiona, što mu je posle nekoliko meseci i uspelo sa Lotarom Mateusom i Taribom Vestom.

Ali, tog aprilskog popodneva na stadionu "Rajko Mitić" sve išlo po planovima otpisane Crvene zvezde. Dragan Bogavac se šalio sa Vestom, a slavni Nemac je samo nemo posmatrao kako unapred prežaljena ekipa Zorana Filipović upisuje laganih 2:0. 

Strelci su bili Dragan Bošković u 29. i Bogavac u 52. minutu.

128. "večiti derbi" – 24.02.2007.
Crvena zvezda – Partizan 2:4 (1:1)

Ni te zime 2007. ništa nije valjalo u Partizanu. Navijači su bojkotovali utakmice, zahtevali promene u vrhu klubu, ostavke Žarka Zečevića, Nenada Bjekovića i Ivana Ćurkovića, a u domaćim takmičenjima je Crvena zvezda dominirala. Crveno-beli su pred duel sa Partizanom imali 12 bodova prednosti i ulogu velikog favorita, čak su mnogi najavljivali i rezultatsku katastrofu "parnog valjka".

Na kraju je malo falilo da Zvezda doživi istorijsku bruku pred svojim navijačima, a za to su prvenstvo krivi igrači Partizana, propustivši brojne prilike i dozvolivši rivalu da, ipak, ublaži poraza 2:4.

Gosti su poveli pogotkom debitanta Miloša Mihajlova u 40. minuta. Zvezda izjednačila iz jednog od retkih napada za tih 90 minuta preko Segunda Kastilja.

Posle toga, "valjak" je počeo da gazi. Sa klupe je dirigovao Miroslav Đukić. 

Branimir Bajić je postigao gol za 1:2, Nebojša Marinković za 1:3, a Žarko Lazetić za 1:4. Delovalo je da ni tu nije kraj, imao je Partizan odličnu priliku za "petardu", ali ju je propustio da bi Igor Burzanović pred kraj meča postavio konačnih 2:4.