Superliga Srbije

Zvezda VLADA srpskim fudbalom: Partizan ČETIRI godine bez pobede u derbiju

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

03.03.2023 20:13
Zvezda VLADA srpskim fudbalom: Partizan ČETIRI godine bez pobede u derbiju MN Press

Crno-beli su bili daleko konkretniji u nastavku utakmice, za razliku od više nego bledog prvog poluvremena.Zvezda je iskorstila svoje prilike, Partizan nije...

Crvena zvezda je fudbalski gazda u Srbiji. Crveno-beli vladaju derbijima i već sada mogu polako da počnu sa pripremanjem šampionskog slavlja, jer posle 169. "večitog derbija" imaju 16 bodova više od Partizana.

Crvena zvezda – Partizan 1:0 (1:0)

Gol odluke postignut je već posle pet minuta igre, kada je Aleks Vigo uz pomoć fortune zatresao mrežu gostujućeg tima. Zvezda je do 67. prvenstvene pobeda stigla boljom igrom u prvom poluvremenu, ali je u nastavku imala podređenu ulogu, Partizan je napadao, stvarao šanse i propuštao ih. "Parni valjak" je u prvih 45 minuta bio samo sa jednim udarcem u okvir gola, dok domaćin u drugom nije imao nijedan. 

Nesportski potez Viga

Argentinac je gol protiv Partizana proslavio tako što je "opalio rafal" iz prstiju prema Grobarima. Zbog ovog nesportskog poteza nije kažnjen žutim kartonom, ali je, čini se, odmah opomenut od strane svog saigrača Aleksandra Pešića.

Bio je ovo "večiti derbi" bez iznenađenja, pripao je boljoj ekipi i stabilnijem klubu. Burna dešavanja i potresi u Humskoj reflektuju se na i na sam teren, a šok terapija izazvana promenom trenera nije donela očekivanu reakciju crno-belih. Za nadu je, zaista, sasvim solidno drugo poluvreme, kada je zakazala samo realizacija. Loši rezultati, prouzrokovani prethodno nedopadljivom i bezidejnom igrom, se nastavljaju, pa će novi trener Igor Duljaj imati izuzetno težak zadatak da sačuva drugo mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Partizan posle 24. kola Mozzart Bet Superlige Srbije ima samo bod više od TSC i tri od Čukaričkog.

Posle samo pet minuta igre, dok mnogi igrači nisu ni "osetili" loptu, Zvezda je povela, čemu je i sreća pomalo kumovala. Aleks Vigo je dobio loptu na desnoj strani, pokušao je centaršutom da nađe saigrače u sredini, ali je Slobodan Urošević, u nameri da interveniše, zakačio loptu glavom i prevario Aleksandra Popovića. 

Belić bez svesti, Milunović ušao, pa izašao

Glasna "Marakana" je utihnula u 73. minutu. Došlo je do strahovitog sudara Belića i Pešića. Fudbaler Crvene zvezde je u skoku kolenom udario igrača Partizana, koji je ostao bez svesti. Na sreću, brzo su svi reagovali i Belić se povratio, ali je morao da napusti teren. Pešić je dobio žuti karton. Samo 10 minuta kasnije i Milunović je zbog krvarenja morao da napusti igru, on se u skoku sudario sa Markovićem.

Veliku priliku za Zvezdu, koja je daleko bolje ušla u derbi, propustio je Aleksandar Katai kada je sa samo nekoliko metara od gola Partizana šutirao pravo u Popovića. Prethodno je Osman Bukari izbacio driblingom Uroševića i namestio šansu saigraču.

Partizan u prvom poluvremenu nije imao izglednijih šansi, a beležimo samo pokušaj Bibarsa Natha sa oko 30 metara, čiji je šut lako ukrotio Milan Borjan. Defanzivna linija crveno-belih bez problema je izlazila na kraj sa brzim krilima, a svaka kreacija "parnog valjka", za koju je bio zadužen izraelski fudbaler, je neutralisana.

Crno-beli su bili daleko konkretniji u nastavku utakmice, za razliku od više nego bledog prvog poluvremena.

TEKSTUALNI PRENOS UTAKMICE

Zvezda je početku drugog dela imala dve šanse, ali su se oba puta igrači domaćeg tima nalazili u ofsajdu. Partizan se malo oslobodio pritiska, pretio preko krila, ali je drugi udarac u okvir gola uputio Andres Kolorado, međutim Borjan je bio siguran. Još bolji je bio udarac Uroševića, kada je golman crveno-belih zaista bio na mukama i vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner.

Najbolju šansu Partizan je propustio u 84. minutu. Borjan je odlično reagovao na šut Rikarda iz kaznenog prostora. Pre toga je došlo do sudara glavama Svetozora Markovića i Nemanje Milunović, posle kojeg je fudbaler Crvene zvezde posle samo desetak minuta morao zbog krvarenja da izađe iz igre.

Sve je bilo jasno kada je posle još jedne gužve na terenu, a bilo ih je mnogo, Rikardo Gomeš dobio direktan crveni karton. 

Crvena zvezda će ostatak Superlige odigrati bez ikakvog pritiska i imaće priliku da se potpuno posveti odbrani trofeja u Kupu, odnosno da počne da sprema tim za Ligu šampiona, u koju će sledeće sezone direktno bez kvalifikacija. Partizan čeka i te kako buran finiš šampionata na terenu, a verovatno i van njega.

Crvena zvezda - Partizan 1:0 (1:0)

Stadion: Rajko Mitić (35.078)

Sudija Aleksandar Živković

Crveni karton: Rikardo Gomeš 90. minut.

Strelac: Aleks Vigo 5. minut.

CRVENA ZVEZDA:  Borjan – Vigo, Eraković, Dragović, Rodić – Kanga, Mijailović – Bukari, Katai (od 76' Milunović, od 85' Mijatović), Mitrović (od 64' Kanga) – Pešić.

PARTIZAN: Popović – Filipović (od 65' Živković), Marković, Vujačić, Urošević – Belić (od 75' Traore), Kolorado (od 65' Baždar) – Dijabate, Natho, Menig (od 75' Jović) – Rikardo.