Superliga Srbije

Zvezdina kupovina menja Baharov tim, ali i strukturu igre za Ligu šampiona

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

06.09.2023 09:00
Zvezdina kupovina menja Baharov tim, ali i strukturu igre za Ligu šampiona MN Press

Crvena zvezda je čekala, vagala, tragala i u "minut do 12" uspela da kvalitetno pojača tim za Ligu šampiona. Uložili su crveno-beli skoro 10 miliona evra (u ratama) za Hvang In-Boma, korejskog reprezentativca iz Olimpijakosa (5,5 miliona evra) i Šerifa Ndjajea 4 miliona evra), senegalskog napadača Adane i na taj način popunili dve ključne pozicije u timu Baraka Bahara. Štoper Naser Điga, pozajmljen od Bazela, tek treba da pokaže da li je kalibar za crveno-bele.

Miris Lige šampiona je svakako privukao Hvanga i Ndjajea, jer teško da bi u drugačijim okolnostima klub iz Ljutice Bogdana uspeo da ih ugovorno veže. Međutim, njihovim dolaskom izvesno će se promeniti i Baharova struktura igre, bar kada je Liga šampiona u pitanju. Zvezda je do sada igrala formacijski 3-5-2, nekad i 3-4-3 u zavisnosti od rivala i izabranog sastava, ali sa Hvangom i Ndjajeom doći će do promena.

Pre svega u veznom redu, jer je Hvang doveden da sa Markom Stamenićem stabilizuje kako defanzivni deo, pre svega kretnjama i trčanjem jer Korejac nije klasični zadnji vezni, tako i u distribuciji lopte i kontroli igre. Ima korejski reprezentativac i dobru dugu "pametnu" loptu, voli da prođe driblingom kroz blok i napravi višak, što Kanga i Kangva retko rade. 

Međutim, Barak ima 25 fudbalera u igračkom kadru i jednu poveću gužvu u ofanzivi, što će neminovno dovesti do promena u strukturi igre. Žan Filip Kraso i Peter Olanjinka su pokazali kvalitet, ali dolaskom Ndjajea i njihove uloge na terenu će se promeniti. Senegalac je pravi "šerif" u šesnaestercu i to znači automatski da će Kraso na omiljenu poziciju drugog napadača, odakle može da kreira, asistira i pogađa. Olanjinka se seli na levokrilnu poziciju, a sa druge strane je Osman Bukari. Da bi svi bili u timu, Olanjinka ili Bukari će morati da promene pozicije, a pokazalo se da ne mogu da drže celu stranu jer su defanzivno lošiji od potrebnog. Uz to, Mirko Ivanić je pokazao da pravi razliku, a kad se vrati i Aleksandar Katai gužve će biti i na klupi za rezerve, jer će se tamo neminovno presliti Gelor Kanga i Kings Kangva.

Prodali za 13.000.000, kupili za 12.400.000 evra

Crvena zvezda je letos poslovala u malom plusu jer je prodala igrače sa 13.000.000, a kupila nove za 12.400.000.

Prodati su Eraković (Zenit, 8), Azarov (Šahtjor, 3), Pešić (Ferencvaroš 1,5) i Stanić (TSC, 200.000), pozajmljen Leković (Viljareal, 300.000). Kupljeni su Hvang In-Bom (Olimpijakos 5,5), Ndjaje (Adana, 4), Glazer (Berševa, 1,2), Kabić (Vojvodina, 800.000), Degenek (Kolumbus, 500.000), Ado (Spartak, 400.000), dok su Kraso, Olanjinka i Stamenić stigli bez obeštećenja.

Lučić i Mitrović su kod Bahara napravili iskorak, trener im je dao slobodu, podršku i oni su je vraćali igrom na terenu. Kakve su im šanse da igraju u Ligi šampiona? Minimalne, jer mogu samo povremeno da dobijaju ulogu "džokera" sa klupe, mada će to biti jako malo s obzirom na kvalitet Mančester sitija, Lajpciga i Jang Bojsa. Samim tim, cena Lučića i Mitrovića na tržištu će drastično opasti ako ne budu igrali Ligu šampiona. Zvezda živi i od prodaje igrača, kako generalni direktor Zvezdan Terzić voli da kaže "ako ne budu u izlogu" neće imati ni pravu cenu na tržištu. Zvezda je sada inkasirala skoro 25 miliona samo od plasmana i bonusa, ali ne može još uvek da bude finansijski stabilna ako dobro i ne prodaje. 

Od Bahara se traži rezultat i u Ligi šampiona, Zvezda ga je uostalom zbog toga i dovela. Moraće sigurno da promeni strukturu tima i igre, jer formacija ne znači mnogo i ona je samo početni raspored igrača na terenu. Igra sa trojicom štopera, u ovom rosteru igrača, čini se da neće opstati za Ligu šampiona i verovatnije je da će postaviti "liniju" sa Degenekom, Mijailovićem (Điga, Milunović), Dragovićem i Rodićem, s obzirom da nijedan desni bek - Lazar Nikolić i Aleks Vigo - nije licenciran za Evropu.

Sve je na Baharu, njegovoj proceni a duel protiv Čukaričkog na Banovom Brdu, pred start Lige šampiona i gostovanja na "Etihadu" mogao bi da nam pokaže u kom smeru razmišlja trener Zvezde za Ligu šampiona. Ulog je veliki, proleće u Evropi trebalo bi da bude realno moguće...