Serija A

Startuje Serija A na Areni: Napoli čuva krunu, Milan i Inter žele povratak na presto

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

19.08.2023 12:30
Startuje Serija A na Areni: Napoli čuva krunu, Milan i Inter žele povratak na presto Tanjug/AP Photo/Alberto Gandolfo/LaPresse

Juventus, Inter, Milan, Napoli. Četiri najkvalitetnija kluba poslednje četiri godine menjali su se na tronu Serije A, a pred 120. izdanje (prvo 1904.), Inter, Milan, verbalno i Juventus želeće da se "Igra prestola" nastavi i da se Napolitancima skine kruna s glave koju su dočekali u maju posle 33 godine.

Čini se da šampion Napoli pred start slovi za glavnog favorita. Jeste ostao bez trenera Lućana Spaletija, ali naslednik Rudi Garsija gaji negde sličan stil igre. Lukavi predsednik Aurelio De Laurentis je uspeo da odoli ponudi iz Saudijske Arabije od 140 miliona evra i da sačuva golgetera Viktora Osimena. Prodao je samo štopera Kima Min-jaea u Bajern za 50 miliona evra koliko je iznosila klauzula, ali je doveo Brazilca Natana. Otkupljeni su prema ranijim klauzulama Đakomo Raspadori i Đovani Simeone, tako da je šampion, čini se pretrpeo samo kozmetičku promenu u igračkom kadru, dok će rad novog trenera Garsije biti na ispitu. Spaleti je odradio fenomenalan posao na stadion u "Dijego Armando Maradona", ali je odstupio. Da li i na "na vreme" pokazaće baš ova sezona.

Arena cloud daje što niko u svetu

Kao i prethodne sezone svi mečevi Serije A, uz multiprenose možete gledati na kanalima TV Arena sport, kao i na platformi "Arena cloud".

Vlasnici "Arena cloud" imaju ove sezone jedinstvenu priliku u svetu da u realnom vremenu pogledaju sve golove, šanse hajlatse mečeva Serije A...

Inter i Milan su prema svim procenama stručnjaka glavni konkurenti. Prevashodno jer su nastavili kontinuitete rada sa trenerima Simoneom Inzagijem, odnosno Stefanom Piolijem. Jesu pretrpeli promene u igračkom kadru, posebno Inter, manje Milan, ali su i dalje kadri da osvoje Skudeto jer su sa po 19 trofeja i u tome izjednačeni.

Inter je nastavio sa "merom štednje", gazde i dalje više gledaju kasu i budžet, ali rezultati i u takvoj politici nisu izostali. Prošle sezone su osvojili dva trofeja (Superkup Italije, Kup Italije), poraženi su u finalu Lige šampiona, tako da Stiven Žang i "Suning grupa" ne ulažu veliki novac u pojačnja. Inter je ovog leta izgubio Milana Škrinjara, Edina Džeka, D' Ambrzozija, Galjardinija, Handanovića, a morao da proda golmana Onanu (Mančester j, 52,2 miliona evra), te Marsela Brozovića (Al-Nasr, 15 miliona evra), Robina Gosensa (Union Berlin, 13.000.000), Andreu Pinamontija (Sasuolo, 20.000.000). Aslani je stigao kao zamena za Brozovića, Jan Zomer će na gol umesto Onane, Aurel Bisek (Arhus) i veteran Aćerbi su popunili brojno stanje na mestu štopera. Uspeli su bez obeštećenja da ulove "dve zverke", napadača Markusa Tirama (Borusija M) i Huana Kvadrada (Juventus), a pozajmili su Marka Arnautovića (Bolonja) i golmana Emila Audera (Sampdorija). Kad se podvuče crta Inter neće biti možda igrački slabiji, ali će biti neuigraniji.

Milan je krajem prošle sezone dobio nove gazde (RedBird), Pioli je krenuo u renoviranje i podmlađivanje tima sa jasnom tendencijom da se titula vrati na "San Siro". Zlatan Ibrahimović je završio prebogatu karijeru, pozajmice su istekle Bakajoku, Vranksu, Destu, Brahimu Dijazu, otišli su Ante Rebić (Bešiktaš), Tatarušanu (Abha), prodat je Sandro Tonali u Njukaslu za rekordnih 64 miliona evra, Šarl De Ketelare će sreću tražiti u Atalanti, a Žunior Mesias u Đenovi.

Šampion otvara sezonu

Serija A, parovi prvog kola

Subota

Frosinone - Napoli 18.30 (TV Arena 2 Premium)
Empoli - Verona 18.30 (TV Arena 3 Premium)
Đenova - Fiorentina 20.45 (TV Arena sport 6)
Inter - Monca 20.45 (TV Arena sport 3)

Nedelja

Roma - Salernitana 18.30 (TV Arena sport 2)
Sasuolo - Atalanta 18.30 (TV Arena sport 6)
Lacio - Leće 20.45 (TV Arena 3 Premium)
Udineze - Juventus 20.45 (TV Arena 2 Premium)

Ponedeljak

Torino - Kaljari 18.30 (TV Arena 3 Premium)
Bolonjua - Milan 20.45 (TV Arena 3 Premium)

Politika je takva da se stvara tim za duže staze, a koji može odmah uz postojeći kadar da napadne titulu. Zato su na "San Siro" stigli proverenei igrači kao Rubens Loftus-Čik i Kristijan Pulišić (Čelsi), Samuel Čukvueze (Viljareal), golman Mark Sportijelo (Atalanta), Tijani Rejinders (AZ), ali i perspektivni kao napadač Noa Okafor (Salcburg), te Junus Musah (Valensija). Svi oni sem Sportijela i Loftusa-Čika nemaju više od 24 godine. Uz starosedeoce, Milan bi trebalo da ima potencijal da izgura borbu na tri fronta i pokuša da vrati trofej.

Juventus se još oporavlja od prošlosezonskih kazni, kako od FF Italije, tako i od UEFA, neće igrati Evropu, pa će imati više vremena za rad i napad na titulu iz pozadine. Doveli su samo Timotija Veu iz Lila, "dokupili" Mojzea Kina, Manuela Lokatelija i Arkadijuša Milika, ali za sada nisu prodali "zvezdu". Dušan Vlahović i Federiko Kjeza su bili projektovani da popune praznu kasu, ali su još u Torinu. Bilo je mnogo priče bez rezultata, zato i dogovoreni dolazak Romelua Lukakua može da se izjalovi jer je po njega krenuo Totenhem. Faliće Anhel Di Marija i Huan Kvadrado, ali navijače najviše brine trener Masimilijano Alegri i njegov pogled na fudbal koji nije baš primenjiv i efikasan na fudbalere koje ima u kadru. 

Lacio je izgubio "Narednika" Sergeja Milinkovića Savića, teško će na tržištu naći zamenu tog profila, tih liderskih vrednosti. Ipak je SMS najbolji inostrani strečac u klubu svih vremena, tako da će Lacio ove sezone biti kandidat za Evropu, teško za Ligu šampiona. Roma je napunila kasu prodajama Ibanjeza, Klajverta, Tairovića, Volpata, Nemanje Matića, dovela je trojicu igrača bez obeštećenja (Ndika, Auar, Kristensen), pozajmila Sančeza, a otkupila za "siću" Leandra Paredesa. Rekli bismo da nisu slabiji, ali teško će u "top 4". 

Atalanta, Fiorentina, Torino, Sasuolo, Udineze, možda i ambiciozna Monca bez pokojnog "tvorca" Silvija Berluskonija, gaje potajno evropske ambicije, ostali su realno u borbi za opstanak.

Kada govorimo o prelazom roku, do sada je bilo 172 dolazna i čak 424 izlazna transfera. Tradicionalno Italijani imaju mnogo više "odlazaka" jer su česte pozajmice igrača, posebno mlađih u niže kategorije.

Čak 61,4 odsto stranaca

Serija A je poput Premijer lige većinski sastavljena od inostranih igrača. Od 591 fudbalera njih 363 nisu Italijani, što je 61,4 odsto.

Italijanski klubovi uložili su 709.710.000 evra u pojačnja, a prodali su fudbalere, posebno u Saudijsku Arabiju za 907.142.500 evra, pa je ostvaren prihod od 197.432.500 evra. Inter je u "plusu" 88 miliona evra, Atalanta 69,5, Empoli 44,30, Verona 43,46, Sasuolo 40,52, Fiorentina 10,7, Lacio 10, Leće 7,75, Frosinone 6,60, Kaljari 2,6 miliona evra.

Milan je najviše investirao u dosadašnjem delu preleaznog roka. Potzrtošili su 109 milioina na šestoricu fudbalera (Musah, Čukvueze, Pulišić, Reijnders, Loftus-Čik, Okafor), Juventus ih sledi sa 79,6, Napoli 67, Atalanta 66, Sasuolo 62,2, Fiorentina 43,5, Monca 41, Torino 40,3, Lacio 35,96, Inter samo 33,25 miliona evra...

Svi igrači Serije A procenjeni su na 4,51 milijardi evra (Transfermarkt), najskuplji je Napoli (575.030.000), slede Milan (552.100.000), Inter (498.350.000), Juventus (454.200.000), Atalanta (359.250.000), Roma (332.150.000), Fiorentina (274.550.000), te Lacio (263.130.000)... 

Najvrednije procenjeni fudbaler je napadač Napolija Viktor Osimen - 120.000.000 evra. Prosečna starost igrača lige je 26 godina, a prosečna cena 7,64 miliona evra.

Serija A može da počne, uživajte uz TV Arena sport.