Serija A

Juventusu preti ponovno oduzimanje bodova zbog malverzacija: Neizvesno učešće u sledećoj Ligi šampiona

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.05.2023 14:01
Juventusu preti ponovno oduzimanje bodova zbog malverzacija: Neizvesno učešće u sledećoj Ligi šampiona Tanjug/AP Photo

Sud za sportsku arbitražu prihvatio je prošlog meseca argumentaciju advokatskog tima Juventusa i poništio presudu Fudbalskog saveza Italije, dodelivši mu 15 oduzetih bodova, što je najtrofejniji fudbalski klub sa Apenina vratilo u borbu za titulu, do nedavnog konačnog poraza od novog šampiona Napolija. 

Međutim, "stara dama" je i dalje na tapetu sudskih organa u svojoj zemlji, a sve zbog otkrivenih finansijskih malverzacija poslednjih godina. Tako "Korijere dela sera" javlja da će joj na sutrašnjem, petom suđenju verovatno biti izbrisano 12 bodova, čime bi ostala bez već viđenog direktnog plasmana u Ligu šampiona za sezonu 2023/2024. Najmanje toliko, kako stoji u danas objavljenom tekstu uglednog italijanskog dnevnika. 

S tim što se predviđaju nove sudske epizode ovog slučaja, verovatne peripetije u vezi nadležnosti i izvesne žalbe okrivljene strane, ukoliko joj budu oduzeti bodovi. Ranije se spekulisalo i da bi Juventus pristao na srednje rešenje, tj. na startni minus u novom prvenstvu, samo da ne bi ostao bez Lige šampiona. 

Da stvar bude gora, klubom iz Torina i njegovim prekršajima u poslovanju baviće se i Evropska fudbalska federacija, koja je posebno osetljiva na kršenje finansijskog fer-pleja. Njeni stručnjaci vode posebnu istragu i češljaju obimnu dokumentaciju dobijenu iz Italije. 

Ukoliko se informacija ispostavi tačnom, tim srpskog reprezentativca Dušana Vlahovića bi se preusmerio na Ligu Evrope ili Ligu konferencije, što bi bila preslaba uteha za kontinentalnog prvaka iz 1985. i 1996. godine, sa rekordnih 36 naslova šampiona Italije. 

Dva kola pre kraja Masimilijano Alegri i njegovi izabranici nalaze se na drugom mestu, sa 69 bodova, a do kraja prvenstva ostale su im još utakmice sa Empolijem (22. maj, 20. 45, TV Arena 2 Premium), Milanom (28. maj) i Udinezeom (4. jun).