Serija A

Vlasnik Napolija De Laurentis je najavio Skudeto 30. maja prošle godine!

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

05.05.2023 10:53
Vlasnik Napolija De Laurentis je najavio Skudeto 30. maja prošle godine! Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Napoli je pet kola pre kraja Serije A stigao do titule prvaka Italije, treće u istoriji, a prve posle 33 godine. Slavio je Napulj celu noć, ono što im se nije dalo za vikend protiv Salernitane na svom stadionu "Dijego Armando Maradona" dočekali su u Udinama.

Zasluge su podeljene svima, ali "Il Mesađero" podseća na reči predsednika Aurelija De Laurentisa izrečene 30. maja 2022. godine:

"Volim da rizikujem i došlo je vreme za to. Učinićemo sve da donesemo Skudeto u Napulj".

De Laurentis jeste filmski magnat, međutim, niko ne može da mu ospori viziju. Ono što nije uspeo na klupi sa Benitezom, Ančelotijem, Sarijem i Gatuzom, jeste sa Lućanom Spaletijem koga je namolio da preuzme tim u leto 2021. godine. 

Godinu dana bilo je dovoljno da Laurentis, sportski direktor Đuntoli i trener Spaleti uvide šta je to potrebno za titulu. Pustili su starije igrače da odu (Insinje, Ospina, Mertens), prodali su Milika, Kulibalija, Fabijana Ruiza, Ounasa i mnogi su smatrali da će to biti nenadoknadiv gubitak iako se u kasu ulilo 80 miliona evra.

 

 

Međutim, pametno su u Napulju investirali 76 miliona evra u Kima, Oliveru, Raspadorija, Ndombelea, Đovanija Simeonea, Ostigarda a posebno u Franka Anguisu i Kviču Kvaratskeliju. Spaleti je stvorio moderan tim, igru koja je plenila ne samo u Italiji već i u Evropi. 

Titula i četvtfinale Lige šampiona su ostvarenja kada se podvuče crta. I ne samo to, već je i cena najboljih igrača dostigla devet cifara jer su Viktor Osimen i Kviča Kvaratskelija na radaru najbogatijih klubova Evrope.

Međutim, De Laurentis neće ništa menjati u funkcionisanju kluba, tvrdi "Il Mesađero". I dalje će postojati platne granice, tržišna ekspertiza i sposobnost da se prave, čak i nepopularni, izbori u pravo vreme.

"Spaleti ostaje ovde sigurno. Naš projekat se ne završava ovom titulom. Ovo je tek početak. Mi želimo da osvajamo trofeje iz godinu u godinu, da podignemo i pehar Lige šampiona", najavio je u slavlju De Laurentis.