Premijer liga

Brajton kao primer svima! Uprava i skauting među najboljima u Evropi - transfer zarada preko 300.000.000 evra

komentari (0)

Autor: Mateja Petković

14.08.2023 19:03
Brajton kao primer svima! Uprava i skauting među najboljima u Evropi - transfer zarada preko 300.000.000 evra Guliver/Imago Sports

Za prave rezultate i uspeh je potrebno vreme, to je pravilo za mnoge stvari i u svakodnevnom životu, a pogotovo u fudbalu. Ipak, svedoci smo sve češćih brzopletih poteza čelnika klubova, koji nemaju sluha za period adaptacije ili žrtvu kratkoročnog za nekakav dugoročni uspeh. Istina je da su mnogi možda i sami pod pritiskom vremenskih i finansijskih imperativa, ali Brajton je pravi pokazatelj kako jedan klub može i treba da funkcioniše.

U pitanju je klub sa Engleske obale, sada već i više nego stabilan Premijerligaš, koji je svoj aktuelni stadion dobio tek pre nešto više od desetak godina, a u elitnom rangu se takmiči od 2017. Nije se mnogo znalo (čast izuzecima) o Brajtonu i njegovom potencijalu pre nego što je, a možda čak i kada je, ušao među najboljih 20 timova na Ostvru.

Sami počeci pomenutih uspeha rezultat su rada Krisa Hjutona, koga je nakon druge sezone u elitnom rangu zamenio Grejem Poter, čovek na koga je upravo Brajton prva asocijacija, uprkos tome što je nedavno imao i neslavnu epizodu u Čelsiju. Aktuelni šef struke je temperamentni Italijan, Roberto de Zerbi, čiji se plodovi rada jasno oslikavaju kako na terenu, tako i na tabeli, što i jeste poenta i cilj svakog kluba na svetu.

Sva trojica su imala i imaju veliki uticaj na trenutna dešavanja, ali ova priča je ipak više posvećena samoj upravi, politici kluba i skauting službi koja radi fantastičan posao.

Počećemo od Pola Barbera, glavnog izvršnog direktora Albiona, koji je očigledno shvatio kako jedan sistem treba da funkcioniše kako bi se razvio, te u jednom momentu došao do određenog statusa, koji Brajton sada zasigurno zavređuje, a sva je prilika da će situacija ići samo na bolje.

Prvi čovek Totenhema, Danijel Levi, koji svakako uživa reputaciju ozbiljnog poslovnog čoveka i velikog biznismena u fudbalskom svetu, Barberu je dodelio nadimak "majstor pregovaranja", što svakako nije učinio bez razloga. Brajton je od ulaska u Premijer ligu samo od transfera zaradio 390 miliona evra na svega 76 i po potrošenih.

 

 

Nil Mupaj - plaćen 20, prodat za 12 miliona

Jedini transfer u kome Brajton nije uspeo da zaradi, ali treba uzeti u obzir da je francuski napadač pružao sjajne partije tokom boravka u klubu, dok je nakon odlaska njegova forma drastično opala, te je procena da je dobra ideja prodati ga bila potpuno ispravna.

Den Burn - plaćen 2.5, prodat za 13 miliona

Čudo prirode, jedan od retkih fudbalera tokom istorije koji su uz visinu od preko dva metra igrali na poziciji beka. Levonog fudbaler koji je mnogo doprineo rastu kluba, ali je na obostrano zadovoljstvo prošle sezone pojačao redove Njukasla.

Robert Sančez - iz akademije, prodat za 25 miliona

Španski čuvar mreže koji je potpuno nepoznat široj javnosti stupio na scenu, zasenio mnoge velike klubove i ovog leta pojačao Čelsi, gde je već zadobio status startera. Odličan posao za Brajton, čista zarada uz podatak da je glavnu ulogu među stativama još ranije uspeo da zasluži Džejson Stil.

Leandro Trosar - plaćen 13, prodat za 27 miliona

Jedno vreme svakako "frontmen" ekipe, fantastičan igrač koji je u plavo-belom dresu zadavao probleme svakom protivniku, a posebno Liverpulu koji će ga zasigurno pamtiti po onom čuvenom het-triku na "Enfildu". Ipak, Belgijanac je želeo da napravi iskorak u svojoj karijeri i potpuno opravdano je zadužio opremu Arsenala.

Ives Bisuma - plaćen 15, prodat za 35 miliona 

Svake sezone Brajton krasi bar jedan polivalentni vezista, što je od 2018. do 2022. godine bio upravo reprezentativac Malija. Sjajno je igrao, tračao u oba pravca, pokazao ozbiljan potencijal i potpisao za Totenhem.

Ben Vajt - iz akademije, prodat za 50 miliona

Još jedan fudbaler u čiji dolazak nije uložen ni cent, a prodat je za ogromnu cifru! Veoma školovan defanzivac, koji može da pokrije i poziciju veziste, što je često radio tokom Poterovog mandata. Interesovanje za njega je bilo veliko i bitku je dobio Arsenal, gde je potpuno opravdao sve što se o njemu prethodno govorilo.

Aleksis Mekalister - plaćen 7, prodat za 55 miliona

Nije odmah ovaj Argentinac zadobio pažnju i pohvale kakve su ga zadesile u poslednjoj sezoni u Brajtonu. Sve se desilo nakon osvanja Svetskog prvenstva gde je bio standardni član Skalonijeve čete, nakon čega je nastavio sa sjajnim igrama, te Jirgen Klop nije mogao da odoli, a da ne iskoristi priliku da ga dovede u svoje redove.

Mark Kukurelja - plaćen 15, prodat za 62 miliona

Mnogi su se čudili kada je ovaj Barselonin učenik stigao u Englesku tog leta 2021. godine. On je odmah u prvoj sezoni po dolasku iz Hetafea, proglašen za igrača sezone u Brajtonu, gde se nije predugo zadržao, s obzirom na to da ga je Čelsi kupio u avgustu 2022. godine i to za pozamašnu cifru. Ne bi bilo korektno nazvati taj transfer greškom "plavaca", ali je evidentno da su u nedostatku opcija možda i preplatili Španca, a ne treba zaboraviti ni na pregovaračke moći Pola Barbera.

Moizes Kaisedo - plaćen 4, prodat za 111 miliona

Najskoriji i najveći transfer Brajtona u klupskoj istoriji! Pravu priliku u klubu dobio tek 2022. godine (nakon odlaska Ivesa Bisume) i bez sumnje je fenomenalno iskoristio, pa tako zasenio brojne najveće evropske klubove. Za njegove usluge su najzainteresovaniji bili Liverpul i Čelsi, ali su ipak u "trci" pobedili "plavci" koji će sada imati opciju (i to kakvu) više u veznom redu.

Podsetimo, fudbaleri Brajtona su na sjajan način otvorili sezonu u Premijer ligi, pošto su u prvom kolu ubedljivo savladali Luton sa 4:1 i tako zauzeli drugo mesto na tabeli iza Njukasla koji je postigao gol više. Takođe treba napomenuti da izabranike Roberta de Zerbija ove sezone očekuje i takmičenje u Ligi Evrope.