Premijer liga

Siti je ispisao istoriju Premijer lige: "Tobdžije" se nisu ni ponadale, u Liverpulu suze obeležile rastanak sa Klopom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.05.2024 19:07
Fudbaleri Mančester sitija. Tanjug/Richard Sellers/PA via AP
Fudbaleri Mančester sitija.

Fudbaleri Mančester sitija upisali su se zlatnim slovima u anale Premijer lige, postavši prva ekipa koja je uspela da naniže četiri titule. Pobedom protiv Vest Hema na "Etihadu" rezultatom 3:1, "građani" su razočarali pola severnog Londona i ugasili poslednju nadu Arsenala da može doći do titule. 

Golove za Siti postigli su Fil Foden (18', 2') i Rodri (59'), dok je tračak nade "čekićarima doneo Mohamed Kudus (42').

Silovito su otpočeli izabranici Pepa Gvardiole. Jasno je bilo da ne žele dovoditi u pitanje trofej kao pretprošle sezone, kada su morali da vade kestenje iz vatre u završnici duela sa Aston Vilom. Goleadu u poslednjem kolu je otvorio mladi engleski napadač posle samo 120 sekundi igre, sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora.

Potom je ponovio isto na dodavanje Žeremija Dokua posle 16. minuta negde oko bele tačke, i tada je delovalo da je trka za titulu okončana. Siti je bio mnogo bolji rival, a Vest Hem nije uspevao da se oslobodi konstantnog pritiska. 

Prvu priliku su "čekićari" imali tek u 40. minutu, a onda nešto kasnije, i uspeli da unesu blagu nervozu. Kudus je sebi podigao loptu posle kornera i neverovatnim "makazicama" savaladao Stefana Ortegu, zbog čega su na "Emirejtsu" svi radosno podigli glavu u radosti sa ekrana svojih telefona. 

Ipak, nije slavlje dugo trajalo. Posle samo 14. minuta igre, nakon visokog presinga i "kidisanja" na defanzivce Vest Hema u drugom delu, Rodri je postigao pogodak preciznim udarcem ostavljene lopte na ivici kaznenog, i tako praktično obezbedio miran san svojim navijačima. 

Arsenal je na svom stadionu osvojio samo utešna tri poda, savladavši otpor Evertona u završnim minutima meča konačnim rezultatom 2:1. "Tobdžije" su jedva pobedile četu Šona Dajša, ali bilo je evidentno da im je motivacija na nezavidnom nivou, te da im izuzetno fali Bukajo Saka. 

Golove u redovima Mikela Artete postizali su Takeiro Tomijasu (43'), i Kai Haverc (89'), dok je "karamelicama" počasni pogodak doneo Idrisa Gej (40'). 

Everton je u prvom delu igre stigao do prednosti, i iako je primio gol posle samo 180 sekundi, dobro se držao. Snažna odbrana u niskom, duplom bloku, onemugaćavala je nesrećnim napadačima Arsenala da stignu do pobede.

Sve do 89. minuta, jurili su pobedu, a onda je jedna velika greška u veznom redu momaka iz Liverpula, donela veoma slabu utehu momcima Mikela Artete. Tada je Kai Haverc dobio čudan pas od Martina Odegarda i uspeo da pogodi u nebranjenu mrežu.

Na "Stamford Bridžu", Čelsi je uspeo nešto čemu se malo ko nadao sredinom sezone. Pobedom protiv Bornmuta sa 2:1, izabranici Maurisija Poketina su obezbedili izlaz u Ligu konferencije (a možda i u Ligu Evrope, ukoliko Siti osvoji FA kup) naredne takmičarske godine, i pokazali da ova ekipa (sa dosta izmena u zadnjoj liniji) i te kako može biti strah i trepet u nadolazećem periodu. 

Golove za "plavce" postigli su Moizes Kaisedo (17') i Rahim Sterling  (48'), a toliko su se Londonci raspucali na ovom meču, da su smestili i jedan u svoju mrežu, s obzirom da je Benua Badijašili (49' OG), posle veoma slabe reakcije Marka Kukurelje u odbrani, smestio loptu u mrežu Đorđa Petrovića. 

Ovaj duel je svakako obeležila "bomba"ekvadorskog reprezentativca, koji je načeo mrežu "trešnjica". 

Naime, Kaisedo je primio loptu posle ispucavanja golmana Neta negde na polovini terena, i potom precizno opalio, prebacivši pri tome čitavu odbranu trešnjica. Niko nije bio u stanju da stigne "fudbal" u letu, tako da je Čelsi na veoma neočekvian način došao do prednosti. 

Liverpul se sa stilom oprostio o dugogodišnjeg stratega Jirgena Klopa trijumfom nad Vulverhemptonom na krcatom "Enfildu" rezultatom 2:0. 

Još na samom početku, emocija je bila u vazduhu. Razvila se zastava Nemačke na koreografiji pristalica "redsa", a gromko "You'll never walk alone" orilo se naizgled jače nego ikad. 

Klop je shodno svom karakteru, bio nasmejan sve vreme, iako mu evidentno nije bilo lako. Pozdravio se od kluba, sa kojim je razvio pravu ljubavnu priču, u maniru veselog "pancera" koji sa šalom i uživanjem upravlja kormilom kluba. 

Na kraju, slavlje su mu doneli već u prvom poluvremenu Artur Mek Alister (34') i Džarel Kuanša (40'), a šansu da pravom goleadom okonča karijeru Klopa na "Enfild roudu", propustio je Luis Dijaz, promašivanjem praznog gola u drugom delu igre.

Vulvsi su se dobro držali veći deo meča, ali slomio ih je Nelson Semedo. Portugalac, svojevremeno najzvučnije ime "vukova", neoprezno je nagazio Mek Alistera, i sebi zaradio crveni karton posle provere VAR tehnologije. 

Od tog trenutka, dominacija, pobeda, i oproštaj kakav dolikuje, nisu se dovodili u pitanje. 

 

PREMIJER LIGA, 38. kolo:

Arsenal – Everton 2:1 (1:1)

/Tomijasu 43, Haverc 89 - Gej 40/

Brentford – Njukasl 2:4 (0:3)

/Janelt 49, Visa 70 - Barns 14, Marfi 37, Isak 38, Gimaraeš 78/

Brajton – Mančester junajted 0:2 (0:0)

/Dalot 73, Hojlund 88/

Barnli – Notingem Forest 1:2 (0:2)

/Muriljo 72ag - Vud 2, Vud 14/

Čelsi – Bornmut 2:1 (1:0)

/Kaisedo 17, Sterling 48 - Unal 50/

Kristal Palas – Aston Vila 5:0 (2:0)

/Mateta 9, 39,64, Eze 54, 70/

Liverpul – Vulverhempton 2:0 (2:0)

/Mekalister 34, Kvansah 40/

Luton – Fulam 2:4 (1:2)

/MJoris 45+1 pen, Dauti 59 - Traore 43, Himenez 45+3, 49, Vilson 69/

Mančester Siti – Vest Hem 3:1 (2:1)

/Foden 2, 18, Rodri 59 - Kudus 42/

Šefild junajted - Totenhem 0:3 (0:1)

/Kuluševski 14, 56, Poro 59/

 

Standings provided by Sofascore