Premijer liga

Čelsi je vaskrsnuo- "plavci" na kapijama Evrope: Krah Njukasla u Mančesteru

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.05.2024 23:02
Kol Palmer, najbolji igrač Čelsija ove sezone Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Kol Palmer, najbolji igrač Čelsija ove sezone

Veoma veliki značaj, nosili su mečevi u Engleskoj danas. Njukasl i Čelsi (iako nisu igrali jedan protiv drugog) borili su se praktično u isto vreme za mesto u Ligi konferencije naredne sezone. Kao pobednici, izašli su "plavci" s obzirom da su na gostovanju savladali Brajton rezultatom 2:1, dok je Mančester junajted učinio veliku uslugu timu iz Londona pobedom na "Old Trafordu" protiv "svraka" rezultatom 3:2. 

Čekalo se čitave sezone da se izabranici Maurisija Poketina probude, i pokažu zašto su jedan od najinteresantnijih timova na Starom kontinentu. Mnogo novca je uloženo, a rezultati su izostajali. Ipak, kako je sezona odmicala, sve je bolje izgledala Čelsijeva "dečurlija", tako da je dobrim nastupima na poslednja četiri meča praktično uspela da izbori Evropu. 

Golove na današnjem meču postigli su zlatna koka Londona, Kol Palmer (34'), a prednost je dupliralo dugo čekanje pojačanje, Kristofer Nkunku (64'). Na kraju je i Ris Džejms u 87. minutu zaradio crveni karton zbog neopreznog starta, ali neće to mnogo poremetiti slavlje "plavaca" - Poketinova mašina ponovo radi. Utešnu nagradu za igrz Brajtona doneo Dani Velbek u sedmom minutu nadoknade. 

Isto se ne može reći i za četu Edija Haua. Njukasl je doživeo krah, najverovatnije pod pritiskom duplih obaveza na početku sezone (u Ligi šampiona i Premijer ligi). Svakako da nije pomogla ni suspenzija Sandra Tonalija, ali veći deo godine, Njukasl je provodio na mestima koja vode u evropsku jesen - šta je puklo? 

Mančester junajted, ekipa sposobna da primi tri gola od svakoga (čitaj: Koventri u Kupu), ne samo da ih je ofanzivno deklasirala, već je uspela da odbrani sve bezuspešne nalete Entonija Gordona i Aleksandra Isaka. 

"Crveni đavoli" su već u 31. minutu poveli preko Kobija Majnua, što im je donelo prednost na poluvremenu. Ipak, Gordon je vođstvo anulirao u 49. minutu dobrim utrčavanjem na centaršut Isaka. 

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima. Samo je devet minuta trebalo Amadu Dialou da vrati prednost svojoj ekipi, da bi ga potom dodatno povećao Razmus Hojlund šest minuta pred kraj regularnog dela. 

Neizvesnost je uneo Luisa Hola u drugom minutu nadoknade, ali to nije bilo dovoljno da spase "svrake" poraze, tako da se one sada nalaze iza Čelsija, za kojim kaskaju za tri poena. Mančestera isti broj bodova deli od tima iz Londona, dok Brajton nema evropske aspiracije, komforno čuvajući samu sredinu tabele, desetu poziciju, sa 48 poena. 

Premijer liga, zaostali mečevi 34. kola 

utorak 

Totenhem - Mančester Siti 0:2 (0:0)
/Haland 51, 91penal/

sreda

Brajton - Čelsi 1:2 (0:1)
/Palmer 34, Nkunku 64/

Mančester Junajted - Njukasl 3:2 (1:0)
/Majnu 31, Dialo 58, Hojlund 84 - Gordon 49, Hol 90+2/

 

Standings provided by Sofascore