Premijer liga

Ko su moguće zamene za Jirgena Klopa? Roberto De Zerbi i Ćabi Alonso glavni favoriti

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

26.01.2024 19:15
Jirgen Klop, uskoro bivši menadžer Liverpula Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Jirgen Klop, uskoro bivši menadžer Liverpula

Jirgen Klop je objavio kako će zvanično napustiti Liverpul na kraju sezone, a mediji na Ostrvu već spekilišu ko bi mogao da dođe na mesto Nemca. Za sada se najviše spominju imena Roberta De Zerbija i Ćabija Alonsa.

Ko god bude preuzeo "redse" nakon njega, imaće izuzetno težak zadatak pred sobom. Nemački strateg je sa navijačima ostvario izuzetnu konekciju. Čak i u najgorim sezonama pod njegovim vođstvom, fanovi nisu tražili da ode iz kluba i uživao je u neverovatnoj podršci sa tribina. Klop je na "Enfildu" proveo nešto manje od devet godina i vratio klub na staze stare slave. 

Mediji u Engleskoj se ipak već bave imenima koja bi mogla da zamene Klopa ovog leta. Dva kandidata se najviše ističu. U pitanju su trener Brajtona, Roberto De Zerbi i menadžer Bajera iz Leverkuzena, Ćabi Alonso.

 

 

Nakon što je promenio šest klubova za devet godina, deluje da je De Zerbi na "Ameks stadionu" konačno našao sredinu koja mu odgovara. Vodio je Brajton do prvog učešća u evropskim takmičenjima u istoriji kluba, a dobri rezultati ne izostaju i u ovoj sezoni. "Galebovi" trenutno zauzimaju sedmo mesto u Premijer ligi i sasvim je realno očekivati da će i naredne sezone igrati Ligu Evrope u kojoj se takmiče sada.

U igri su i druga imena

Osim pomenute dvojice, spominju se i imena Žozea Murinja, Zinedina Zidana, pa čak i Stivena Džerarda kom ne cvetaju ruže u Saudijskoj Arabiji.

Sa druge strane, ako pitate navijače Liverpula, glavni favorit za naslednika Jirgena Klopa je Ćabi Alonso. Španac je već bio na "Enfildu" kao igrač i član one čuvene ekipe koja je režirala preokret u finalu Lige šampiona protiv Milana u Istanbulu.

Alonso trenutno radi kao trener u Nemačkoj gde njegov Bajer nema poraz u ovoj sezoni u svim takmičenjima! Leverkuzen zauzima prvo mesto na tabeli Bundeslige, dok igraju i nokaut fazu Lige Evrope. Španski stručnjak će biti jedan od traženijih trenera na leto, ne samo zbog rezultata već i dominante igre koju njegova ekipa prikazuje iz meča u meč.

Velika je odluka pred upravom Liverpula. "Redsi" će tražiti trenera koji će ih, kao i Klop, voditi dugoročno i sa kojim će započeti neku novu eru ovog leta.