Premijer liga

Premijer liga opet oduzima bodove Evertonu: Ista sankcija za kršenje finansijskog fer-pleja i za Notingem Forest

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.01.2024 20:15
Protest navijača Evrtona Guliver/(AP Photo/Jon Super
Protest navijača Evrtona

Everton je prošlog novembra ostao bez 10 bodova zbog utvrđenog kršenja finansijskog fer-pleja, a danas je Englesku i svet obišla vest da je Premijer liga klubu iz Liverpula izrekla novu kaznu istog tipa, za isto delo. I o istom trošku za pomenuti prekršaj kaznila i Notingem Forest

S tim što se sada rukovodstvo PRL još nije oglasilo o količini bodova koji će biti oduzeti ekipi sa "Gudison parka", a ni ostrvski mediji još nisu uspeli stići do takvog egzaktnog podatka. Klubovi su samo potvrdili sankciju.

Takođe, iz Evertona su poručili da će nastaviti borbu za svoju pravdu, mada su prethodno već priznali prekršaj, tj. da će se žaliti na visinu kažnjavanja, pogotovo što niko nikada nije platio tako drastičan ceh u PRL.

A, nije da nije bilo i da i dalje nema kršenja finansijskog fer-pleja, koji klubovima zabranjuje da se opružaju više nego što su dugi, poput daleko bogatijih Čelsija i Mančester sitija, koji su takođe pod istragom, a nikako da im se presudi. 

Što se tiče Evertona, utvrđeno je da su "karamele" izgubile 124,5 miliona funti u razmaku od tri godine, a da je maksimalno dozvoljeno izgubiti 110 miliona. Uprkos tome mnogi su stali uz klub iz Liverpula. 

"Oduzimanje 10 poena Evertonu je preterano i nije pravično, s obzirom na to da su poslednjih nekoliko godina sarađivali po ovom pitanju sa Premijer ligom. Da li bi bilo bolje da su izbegavali to i da su pokušali da razvuku i izbegnu kaznu kao drugi klubovi?", zapitao je Džejmi Karager posle novembarskog poraze čelnika PRL, nekada ljuti rival Evertona u dresu Liverpula, a danas ugledni TV komentator. 

Everton novu kaznu dočekuje kao 17. na tabeli, dakle tik iznad zone ispadanja, pošto je uspeo da se konsoliduje posle prvog oduzimanja bodova, dom je Notingem Forest u nešto boljoj poziciji (15). 

Dakle, pitanje je koliko će imati vremena i prostora da nadoknade ono što im je danas oduzeto za stolom, odnosno hoće li moći da se spasu od ispadanja u Čempionšip.