Premijer liga

Premijer liga na TV Arena sport: Liverpul za ostanak na vrhu, Ten Hag za "goli život" na klupi Mančester junajteda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.12.2023 12:37
Stadion Liverpula Guliver
Stadion Liverpula

Kao šlag na tortu, Liverpul i Mančester junajted će svojim večerašnjim derbijem (17.30, TV Arena sport) zatvoriti 17. kolo Premijer lige, sa obostranom večitom željom da savladaju svog arhetipskog sportskog neprijatelja, ali u različitoj atmosferi i formi, (ne)opterećeni raznim statističkim začkoljicama. 

Papir kaže da su crveni u boljoj pol-poziciji, jer se lider fudbalskog prvesntva Engleske nalazi u seriji od devet mečeva bez poraza, pošto su pre tih šest pobeda i tri remija poslednji put ostali praznih šaka još u septembru, kada ih je Totenhem savladao u Londonu.

U međuvremenu su izbili na vrh tabele, a u prilog njihovoj blagoj ulozi favorita, jer u ovakvim mečevima često biva da se teorija i praksa raziđu, ide i podatak da još od novembra prošle godine ne znaju za poraz na "Enfildu".

 

 

Samo ove sezone su na sedam mečeva pred njihovim navijalima uzeli maksimalnih 21. bod. Uz to je naterao rivale da čak 21 put vade loptu iz mreže, dok su izabranici Jirgena Klopa primili svega pet golova. 

U Liverpulu sa ponosom pamte i poslednji susret sa Junajtedom u gradu Bitlsa, jer su početkom ovog marta bukvalno ponizili "crvene đavole", dok bi u pomenutom delu Mančestera najradije da zaborave na tih 7:0 na strani.

Prvi strelac Liverpulove ekipe u premijerligaškoj 2023/2024, Mohamed Salah, nije jedina opasnost za gol Onane, ali će sigurno biti neko na kog će defanzivci gostujućeg sastava trošiti najviše energije u markiranju.

Junajted je na strani poslednjih meseci igrao po principu toplo-hladno, pa je četiri puta napravio "brejk", a u tri navrata završio u klopci domaćina. A, kako je jednako gubio na svom "Old Trafordu" (4) ne može se reći da su Hjolund i društvo specijalisti ze jednu vrstu mečeva.

 

 

Sedmoplasirani tim PRL u večerašnji klinč ulazi krila posečenih protiv Bornmuta, kada nije umeo da iskoristi prednost domaćeg terena, što mu nije pošlo za rukom ni u zadnjem kolu grupne faze Lige šampiona, protiv Bajerna. 

Za kraj nevesele epizodne uloge u elitnom UEFA takmičenju, jer je višestruki prvak Evrope samo pogledom ispratio plasman Bavaraca i Kopenhagena u nokaut rundu LŠ, odnosno pustio da ga Galatasaraj pretekne i ode u Ligu Evrope. 

Sve to, uz obilje problema u igri, čini da su navijači i brojne bivše zvezde Junajteda glasne i složne u zahtevu da klub otpusti Erika ten Haga, smatrajući trenera glavnim krivcem za još jednu sezonu koju bi mogli pojesti skakavci.

 

 

Otuda logične medijske i čaršijske glasine o biti ili ne biti kontekstu meča sa Liverpulom za dalju sudbinu Holanđanina u slavnom engleskom klubu. Vreme će pokazati da li je istina, ali zvuči vrlo moguće da će Ten Hagu biti pokazana izlazna vrata u slučaju da Junajted loše prođe u predstojećih 90 minuta. 

Premijer liga, 17. kolo

petak

Notingem Forest - Totenhem 0:2 (0:1)
/Rišarlison 45+, Kuluševski 65/

subota

Mančester siti - Kristal Palas 2:2 (1:0)
/Griliš 24, Luis 54 - Mateta 76, Olise 90+5pen/

Čelsi - Šefild Junajted 2:0 (0:0)
/Palmer 54, Džekson 61/

Njukasl - Fulam 3:0 (0:0)
/Majli 57, Almiron 64, Burn 82/

Bornmut - Luton 1:1 (0:1) prekinuto
/Solanke 58 - Adebajo 3/

Burnli - Everton 0:2 (0:0)
/Onana 19, Kin 25/

nedelja

Arsenal - Brajton 15:00 (A1P)
Vest Hem - Vulvs 15:00 
Brentford - Aston Vila (AS1)
Liverpul - Mančester junajted  17:30 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore