Liga 1

Nica suspendovala Jusefa Atala zbog antisemitske objave na društvenim mrežama

komentari (0)

Izvor: Tanjug

18.10.2023 15:00
Nica suspendovala Jusefa Atala zbog antisemitske objave na društvenim mrežama Tanjug/AP Photo/Daniel Cole, File

Fudbalski klub Nica suspendovao je danas alžirskog reprezentativca Jusefa Atala koji je navodno podelio antisemitski video na društvenim mrežama u vezi sa sukobima u Izraelu i Gazi, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC). Isto je uradio juče Majnc sa El Gazijem.

Atal, koji igra za Nicu od 2018. godine je na svom Instagramu podelio, a ubrzo i obrisao video koji poziva na "crni dan za Jevreje". On se odmah izvinio za svoj postupak. Javno tužilaštvo u Nici pokrenulo je preliminarnu istragu protiv Atala pod optužbom za "odbranu terorizma".

Nica je saopštila da je Atal suspendovan do daljeg. On je ove sezone odigrao šest mečeva za francuski klub. Za reprezentaciju Alžira odigrao je 31 meč, a nastupao je za nacionalni tim na Kupu afričkih nacija 2022.

"Fudbaler je priznao grešku tako što je brzo povukao podeljenu objavu i izvinio se u pisanoj formi. Ipak, s obzirom na prirodu podeljene objave i njenu ozbiljnost, klub je odlučio da odmah preduzme disciplinske mere protiv igrača pre bilo kakve radnje koju mogu preduzeti sportski i pravni organi", navodi se u saopštenju Nice.

Javno tužilaštvo u Nici takođe istražuje da li je Atal u videu podsticao na mržnju ili nasilje protiv određene verske zajednice. Gest alžirskog igrača osudio je i Fudbalski savez Francuske (FFF).

"Govor mržnje neće biti dozvoljen. Oni su u suprotnosti sa etikom našeg sporta i vrednostima koje fudbal predstavlja" rekao je u nedelju predsednik FFF Filip Dijalo.