La Liga

Počinje 94. izdanje La Lige na Areni: Barselona brani trofej, Real bez Benzeme juri 36. titulu, Atletiku i ostalima šta pretekne

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

11.08.2023 16:35
Počinje 94. izdanje La Lige na Areni: Barselona brani trofej, Real bez Benzeme juri 36. titulu, Atletiku i ostalima šta pretekne Guliver/AP Photo/Joan Monfort)

Poštovaoci, ljubitelji ili simpatizeri španskog klupskog fudbala imali su dva meseca da odmore od praćenja La Lige i užele se loptanja na tom delu Pirineja, da bi ovog petka krenuli Jovo nanovo. Radoznali da na delu vide 20 klubova šampionata pokrenutog davne 1929. godine, uvere se koliko su dobro ili loše odradili prelazni rok, to jest skockali igru i podesili "nišanske sprave". Naravno, sve mečeve možete gledati na kanalima TV Arena sport, kao i preko aplikacije Arena cloud.

Pre svih branilac titule, Barselona, te njen večiti rival i rekordni vlasnik 35 takvih trofeja, Real, jer su Katalonci i Madriđani zajedno čak 62 puta bili prvaci države, a preostalih sedam šampiona kroz istoriju, na gomili, skupili 30 najvrednijih pehara.

I ove sezone su favoriti za prvo mesto na kraju balade, a vreme će pokazati da li su više dobili dolascima ili odlascima igrača. Barselona ih je dovela osmoricu, osvežavajući zadnju liniju i vezni red, a svi sem Ilkaja Gundogana su "pokupljeni" sa domaćeg tržišta. Nemački reprezentativac je ipak najzvučnije ime, a ovog iskusnog centralnog vezistu preporučilo je nekoliko odličnih sezona u Mančester sitiju, zaključno sa aktulenom tripletom, jer je kao Gvardiolin vojnik konačno "ugasio svetlo" u Ligi šampiona. 

"Kraljevska" dominacija u Top 5 najskupljih igrača

Ukupna vrednost igrača u elitnom rangu španskog klupskog fudbala, sa čak 209 stranih državljana među njima, iznosi četiri milijarde i 670 miliona evra, a najveću tržišnu vrednost (150.000.000) ima Realov krilni vezista Vinisijus. Njegov timski kolega Belingem vredni nešto manje (120 miliona), a Top pet su još dva pulena Karla Anćelotija - Rodrigo i Valverde (100.000.000). Jeidni "uljez" u ovom društvu je Pedri iz Barselone (100 miliona evra). Logično, Real kolo vodi u rangiranju 20 klubova po tržišnoj ceni, sa 990.500.000 evra, a prate ga njegovi večiti rivali Barselona (865.000.000) i madridski Atletiko (555.200.000). Na drugom kraju lestvice nalazi se skromni Alaves, sa 29.200.000 evra u istoj valuti

U suprotnom smeru završilo je čak 11 fudbalera, kao i Gundogan većina bez obeštećenja, dok se najviše zaradilo od ispraćaja francuskog polušpica Antoana Grizmana (20.000.000 evra). Pare u budžet donele su su i prodaje Kesija (12,5), Gonzaleza (8,4) i Trinkaa (7). 

Najveća želja trenera Ćavija i prvog čoveka kluba, Laporte, ostala je ipak neispunjena, jer je najveći Barselonin igrač svih vremena, Lionel Mesi, uprkos usmenom dogovoru izabrao da u smiraj karijere iz Pari Sen Žermana pređe u Inter iz Majamija. Za manji rezultatski pritisak i sigurniju zaradu, jer Barsu i dalje muče finansijski problemi. Dobra vest je što je ovi drugi nisu ostavili bez ućešća u Ligi šampiona, jer je postojala opasnost od suspenzije Evropske fudbalske federacije, da bi na kraju ipak dobila zeleno svetlo za novi nastup u takmičenju u kom predugo čeka na titulu. 

Arena cloud daje što niko u svetu

Kao i prethodne sezone svi mečevi Premijer lige, uz multiprenose možete gledati na kanalima TV Arena sport, kao i na platformi "Arena cloud".

Vlasnici "Arena cloud" imaju ove sezone jedinstvenu priliku u svetu da u realnom vremenu pogledaju sve golove, šanse i hajlatse mečeva La Lige, ali i ostalih Top 5 prvenstava Evrope. Uživajte...

Real je puno više potrošio na novajlije, prvenstveno na centralnog igrača sredine terena, Džuda Belingema, jer je Borusiji Dortmund plaćeno 103 miliona evra. Guler je koštao višestruko manje (20), a Garsija (5) i Joselu (500.000) još "sitnije". Zvuči neverovatno, ali je istinito - predsednik Perez i ostatak uprave odobrili su samo 4.000.000 evra za pojačanja, tačnije jednog od njih - defanzivnog vezistu Antonija Blanka iz Alavesa. 

Možda čuvajući novac za Kilijana Mbapea, ukoliko fantastični golgeter selekcije Francuske uspe da se do zatvaranja fudbalske "pijace" iskobelja iz Pari Sen Žermena. Njegova i Realova želja za saradnjom nisu sporni, šta više najveća zvezda "svetaca" odbila je basnoslovnu ponudu Al Hilala čekajući dan kada će ispuniti dečački san i obući dres velikana sa "Santijago Bernabeua". Ako ne sada onda po isteku ugovora, sledećeg juna, mada mu u tom slučaju visi nad glavom "proterivanje" na tribine. 

Samo tri promene trenera 

Za divno čudo, uprave nisu napravile previše rokada na trenerski klupama u vakumu između dva izdanja La Lige. Tek tri, pri čemu su Rubiju (Almerija), Karlosu Karvahalu (Selta) i Andoniju Iraoli (Rajo Valjekano) istekli ugovori. Njihova mesta zauzeli su (redom) Visente Moreno, Rafael Benitez i Francisko. 

Ništa manji znak pitanja stoji i uz buduću efikasnost napada izabranika Karla Anćelotija, jer je Karim Benzema, kao slobodan igrač, posle "100 godina", podigao sidro i otišao u Saudijsku Arabiju. Ostavljajući Luku Modrića bez glavnog "gutača" njegovih lopti u završnici akcija aktuelnog viceprvaka La Lige. U teoriji, odlasci Azara i Asenisaa bi trebalo manje da se osete. 

Ostali klubovi, pa čak i stalni pratilac ovog tandema, madridski Atletiko, tu su da im pre svega pomrse račune, odnosno što ćešće "kradu" bodove, što nije retka pojava, bez obzira na maltene kastinsku raspodelu fudbalske moći u Španiju. Istina, samo za jedan bod, u prethodnoj La Ligi, od Reala manje uspešnije "jorgandžije" su ubeđene da im povratak Grizmana, te pristupanje defanzivaca Galana (za 5.000.000 evra) i Morina (2,7) mogu značajno podići šanse u borbi za 12. titulu u klupskoj istoriji. 

Terenima La Lige ove sezone će špartati i najbolji trojac minule Segunde, jer su Las Palmas, Granada i Alaves izborili mesto u eliti, dok je trio Valjadolid - Espanjol - Elče ispao u niži rang takmičenja. 

La Liga, parovi prvog kola sezone 2023/2024

Petak 

Almerija - Rajo Valjekano 19.30 (TV Arena 2 Premium) 

Sevilja - Valensija 22.00 (TV Arena 2 Premium)

Subota 

Real Sosijedad - Đirona 17.00 (TV Arena sport 2)

Las Palmas - Majorka 19.30 (TV Arena sport 3)

Atletik - Real Madrid 21.30 (TV Arena 1 Premium)

Nedelja 

Selta - Osasuna 17.00 (TV Arena sport 2 Premium)

Viljareal - Betis 19.30 (TV Arena sport 2 Premium) 

Hetafe - Barselona 21.30 (TV Arena sport 1 Premium) 

Ponedeljak 

Kadiz - Alaves 19.30 (TV Arena sport 2 Premium)

Atletiko - Granada 21.30 (TV Arena sport 2 Premium)

 

Standings provided by Sofascore