La Liga

Hvala fudbalu: Španac David Silva završio bogatu karijeru

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.07.2023 19:30
Hvala fudbalu: Španac David Silva završio bogatu karijeru Tanjug/AP Photo/Amaia Zabalo, File

Kraj. David Silva, španski as i član Sosijdada zbog ozbiljnije povrede (pokidan ukršteni ligament) odlučio je da prekine karijeru u 37. godini. Posle zadobijene povrede nagoveštavalo se da će 125 puta španski reprezentativac okončati karijeru a danas je to i potvrdio sa dve reči.

"Hvala, fudbalu".

Jednostvano i efektno, pravo u centar, baš kao što je delovala njegova virtuoznost na terenu tokom 20-godišnje bogate karijere. Nekadašnji izdanak kole Valensije čiji je dres nosio do 2010. godine, blistao je punih 10 sezona u dresu Mančester sitija, da bi se pre tri godine vratio u Španiju i pomogao Sosijedadu da se vrati u vrh Primere La Lige, osvoji Kup Kralja u prvoj sezoni, a minule četvrto mesto i plasman u UEFA Ligu šampiona.

 

 

Ispisao je odlični vezni igrač najsjajnije stranice istorije španskog fudbala, osvojio je dva EURO (2008, 2012), Mundijal 2010. godine, a bio je prvak Evrope za uzrast do 19 godina (2004.)

Nije uspeo da osvoji titulu u Španiji, jer je sa Valensijom osvojio samo Kup kralja, ali je zato sa Sitijem bio četiri puta prvak Premijer lige, dva FA Kupa, pet Liga kupova i dva Superkupa. Ukupno je u karijeri odigrao 869 zvanična meča, uz 156 gola i 226 asistencija.

Šteta što ga je nova teška povreda dovela do odluke da završi karijeru jer se po njegovim igrama minule sezone videlo da još mnogo toga može da pruži. Odbio je Al Nasr želeći da predvodi Sosijedad u Ligi šampiona, ali mu se nije dalo.