La Liga

Vinisijus spojio reprezentacije rodnog Brazila i Španije: Prijateljski meč u znak podrške igraču Reala

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.06.2023 15:31
Vinisijus spojio reprezentacije rodnog Brazila i Španije: Prijateljski meč u znak podrške igraču Reala Tanjug/AP Photo

Španija i svet zgrozili su se prošlog meseca zbog rasizma navijača Valensije ispoljenog na meču tog kluba sa Realom, u La Ligi, posle čega su usledile burne rasprave povodom uvreda na račun tamnoputog fudbalera "kraljevskog kluba" Vinisijusa Žuniora, kao i sankcije za vinovnike incidenta. 

Dvadesetdvogodišnji ofanzivni brazilski vezista dobija od tada podršku i reči utehe sa svih strana, pa su tako Fudbalski savez Brazila i FS Španije dogovorili prijateljsku utakmicu na stadionu Reala, čime bi i jedni i drugi hteli da iskažu koliko su na strani bivšeg člana Flamenga. 

Čelnici brazilskog fudbala su posle nemilog događaja na "Mestalji" pokrenuli kampanju „Nema fudbala sa rasizmom“, a predsednik španske fudbalske organizacije Luis Rubijales potvrdio je danas sastanak sa kolegom Endaldoom Rodrigesom povodom meča sledeće godine na "Santijago Bernabeu" i zajedničku akciju protiv rasizma „Jedna koža“.

"Važno je da se razume da stroge kazne moraju da budu primenjene u slučajevima rasizma i to od strane fudbalskih vlasti. Samo novčane kazne nisu dovoljne. Klubovi moraju da se uključe takođe. FS Brazila bio je prvi koji je uveo kazne za slučajeve rasizma, poput oduzimanja bodova klubovima, zatvaranje tribina za najvijače i doživotne suspenzije. Moramo da pokrenemo globalnu kampanju kako bismo se borili protv ovog virusa koji posramljuje sve u fudbalu“, rekao je ovom prilikom Rodriges.